16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Kamerun 0
Brazília 0

Kósa: a Heineken vörös csillaga politikai jelkép, a Converse-é nem

2017.03.22. 09:35

Bár elég sok jel mutat arra, hogy nagyjából semmi értelme nem lenne nekitámadni a Heinekennek a Csíki Sörrel kapcsolatos balhé miatt, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerda reggel azt nyilatkozta, hogy csak azért sem tágítanak az erre vonatkozó törvényjavaslattól. 

D  AS20161026030
Fotó: Kovács Tamás

Kósa konkrétan blöffnek nevezte azt a feltételezést, hogy visszalépnének a lex Heinekennek keresztelt tervezettől, amely hivatalosan az önkényuralmi jelképek kereskedelmi felhasználását tiltaná, így pedig a holland sörmárka logóján szereplő vörös csillagot is elmeszelné. 

De az is kiderült, hogy bár vissza nem lépnek, nem igazán tudják még, hogy mi lesz. Csak annyi biztos, hogy a Heinekent meg akarják szívatni, és kész.

A Fidesz frakcióvezetője a kormányzati médiában, egész pontosan a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: a témát megvitatták, és semmilyen döntést nem hoztak. Megállapították, hogy a kérdés bonyolult, inkább a célokat szerették volna kijelölni. Hozzátette: a cél az, hogy akár jópofának tartja valaki, akár nem, „se horogkeresztes pólót, se sarló-kalapácsos sört ne lehessen árulni”. 

Kósa az MTI beszámolója szerint érdekes eszmefuttatásba keveredett, így például azt mondta, hogy

  • a józan ész szabályait be kell tartani, például a művészeti felhasználást, adott esetben egy kiállításon történő bemutatást meg kell engedni.
  • Vannak olyan termékek is, amelyek a vörös csillagot „nem önkényuralmi jelképként használják”, egy ásványvíz- és egy tornacipőmárkát említve példaként. Ez a két márka vélhetően a San Pellegrino és a Converse.
  • A Heinekennel kapcsolatban ugyanakkor azt mondta: épp ez a cég volt az, amely 1951-ben levette söréről a vörös csillagot, mert értelmezése szerint önkényuralmi jelképként volt értékelhető. (A Heineken egyébként nem levette, hanem kifehérítette a hidegháború alatt a vörös csillagot az üvegein.)
  • Tehát: a Heineken vörös csillaga politikai jelkép, más vörös csillaga nem az.

Kósa Lajos a tervezett szabályozással kapcsolatban azt mondta: meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy adott esetben ezt egy nemzetközi fórumon is meg tudják védeni. 

Ez egyébként szakértők szerint elég nehéz lesz. Ezt kedden maga Kósa is elismerte, amikor arról beszélt, hogy a törvényjavaslat nem jó így, a szövegről vita van a Fideszben. Nem akarnak olyan szabályozást hozni, amely Magyarországot komoly pénzbüntetéssel járó perekkel fenyegeti, ahogyan olyat sem, amely „Btk.-s alakzattal” fenyegeti azokat a kereskedőket, akik ilyen márkákat forgalmaznak.  • Hírek
  • Hírek