Csepreghy Nándor rúgott egyet az Európai Bizottságba

2017.03.23. 11:17 Módosítva: 2017.03.23. 11:36

Csepreghy Nándor szerint az Európai Bizottság alkalmatlan arra, hogy a brexit miatt kieső forrásokat beszedje a többi befizető tagállamtól – derült ki a parlamenti államtitkár csütörtöki Portfolio-konferencián elmondott beszédéből.

Csepreghy szerint az Európai Bizottság „politikai realitásérzékét mutatja”, hogy nem számol a brexittel, és azzal, hogy 2019-ben elzáródik a brit pénzcsap. A bizottság mai érdekérvényesítő képességét látva Lázár János államtitkára alkalmatlannak tartja a testületet arra, hogy több tízmilliárd euró többlet befizetésére rávegye a nettó befizetőket.

Ezért csak azoktól a tagállamoktól tudják majd elvenni a pénzt, amelyek addigra nem használják fel a rendelkezésre álló forrásokat – mondta. Úgy vélte, ez is oka a „rohanásnak” a pályázati pénzek lehívásánál, ami árfelhajtást eredményez a pályázatoknál a tervek és a megvalósítás közötti projektköltségekben. Ezért hozta a kormány azt a döntést, hogy 30 százalékig engedi a költségek növekedését, különböző feltételek mellett – mondta.