Osztrák miniszter: Elfogadhatatlan a magyar fenyegetőzés

2017.03.23. 16:59 Módosítva: 2017.03.23. 17:00

Elfogadhatatlan a magyar fenyegetés a külföldiek családi támogatásának az osztrák kormány által tervezett csökkentése kapcsán - szemlézte az MTI Christian Kern osztrák kancellár a Vorarlberger Nachrichten című tartományi újságnak adott csütörtöki interjúját.

Kern Balog Zoltán és Orbán Viktor korábbi erre vonatkozó korábbi nyilatkozataira reagált. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) kedd este barátságtalannak nevezte Ausztria tervezett lépését. "Ausztria beleegyezett abba, hogy az unión belül biztosítani kell az egyenlő bánásmódot, ha a rendszer az uniós jognak megfelelően működik, akkor ezen nem kell változtatni" - jelentette ki az emberminiszter. Az ORF műsorában azt is közölték, hogy a családi támogatás kiigazítása esetén Orbán Viktor ellenintézkedésekkel, az „osztrák tőke megbüntetésével fenyegetett”. 

Kern a további nyilatkozatháború helyett a csütörtöki nyilatkozatban a tervezett osztrák szabályozás "nyugodt megvizsgálását" javasolta. "A családi támogatás csökkentése vagy összeegyeztethető az európai joggal, és akkor meggyőzzük a magyar szomszédjainkat, vagy ha nem, akkor uniós szinten kell szabályozást bevezetni, ahol a magyarok úgy is a tárgyalóasztalnál ülnek" - hangsúlyozta.

Az osztrák kancellár azt is elmesélte, hogy nemrég beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Elmondtam neki, hogy az ellenintézkedések elfogadhatatlanok, és világossá tettem, ha így áll hozzá, egy olyan körforgást indít el, amelynek keretében nekünk is lépnünk kell valamit.

"Ez pedig sebeket okozna mindkét fél számára" - tette hozzá.

Sophie Karmasin osztrák család- és ifjúságügyi miniszter korábbi tájékoztatása szerint Magyarországon egy gyerek után negyven eurós havi családi támogatás jár, azonban egy Ausztriában dolgozó szülő, akinek a gyereke Magyarországon él, átlagosan 150 euró juttatást kap. A tárcavezető szerint a "kiigazítást" követően 80 euró családi támogatás járhat az Ausztriában dolgozó szülők Magyarországon élő gyermeke után.

Az ORF korábban utalt arra is, hogy az osztrák döntés több ezer olyan Ausztriában dolgozó magyart érinthet, akiknek gyermekei Magyarországon élnek, a számukra Ausztriából folyósított családi pótlék nagyjából a felére csökkenhet.

A Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter által közölt tervek szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák, és más szociális juttatásokat is visszavágnának az 5 évnél kevesebb ideje az országban élő külföldi munkavállalók esetében, amivel több ezer eurót buknának az érintettek.   • Hírek
  • Árfolyam