Üzlettársa bukott vállalkozását tömte ki Garancsi tőkealapja

2017.03.23. 10:34

Garancsi István Jeremie-tőkealapja közel 700 millió forinttal támogatta üzlettársa, Scheer Sándor cégét, de a projekt totális kudarcnak bizonyult, és a gyár jelenleg nem is üzemel - írja a Direkt36. 

A Garangold tőkealap - amely a 130 milliárd forintos Jeremie-programból kapott 3 milliárdnyi uniós forrást kezel - 2014-ben, néhány hónappal azelőtt döntött a Scheer érdekeltségébe tartozó KGF Hungary Kft. támogatásáról, hogy Garancsi és Scheer üzlettársak lettek a Market Zrt.-ben. A kezdeti 285 millió forintos támogatást a tőkealap 2016-ban megtoldotta újabb 400 millióval, pedig akkor már látszott, hogy baj van.

A kiszivárgott iratok szerint a terv az volt, hogy a gumiabroncsok újrahasznosításával foglalkozó bátonyterenyei gyár 2015 végéig 800 millió forint árbevételt termel majd, ehhez képest összesen 2 millió forint jött össze. Ennek oka kisebb részt az üzem megnyitásának csúszása, de a fő probléma az, hogy mint a KGF egy belső anyagából kiderült: a gyártás "üzletileg nem rentábilis", mert a gumiból kinyert finomkorom és pirolízis olaj eladása "jelentős nehézségekbe ütközik".

Így "a veszteség csökkentése érdekében" jelenleg az üzem nem is termel. A KGF Hungary ügyvezetője, Boldis Zoltán a Direkt36-nak a nyersolaj drasztikus árcsökkenésével indokolta a gyár nehézségeit. A cég a Jeremie mellett egy másik EU-s programon további 364 millió forintot nyert el a gyár fejlesztésére, jelenleg az új technológia tesztüzeme zajlik. 

Garancsi időközben felhagyott az alapkezelési tevékenységgel, és a Garangold működtetését átadta üzlettársa, Hernádi Zsolt Mol-vezér alapkezelő cégének. A cikk szerint Hernádi alapja szintén beszállt egy bátonyterenyei vállalkozásba, a TRP Terenyébe, amely épp Garancsi és Scheer közös érdekeltsége. A hulladékfeldolgozó cég  400 millió forint tőkejuttatást és hitelt kapott a Jeremie-programon keresztül, és további 1 milliárdot egy másik uniós programban, de a kiszivárgott iratokból kiderül, hogy ennek ellenére a pályázáskor beígért 472 millió forintos árbevétel helyett 0 forint bevétele mellett 146 milliós vesztesége lett abban az évben.