Véletlenül se keveredjen illegális medvehagymázásába!

2017.03.24. 14:22

A medvehagyma gyűjtési szezonja március vége, április eleje. Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, hogy a Magyarországon több helyen is termő növény gyűjtéséhez engedély kell. Mivel élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési előírások is ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a témában a legfontosabb tudnivalókat:

  • Medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. A vonatkozó előírások szerint maximum két kilogramm szedhető naponta, de a saját célra gyűjtött növényt nem lehet eladni.
  • A Nébih interaktív térképén azt is megnézheti, hogy hol vannak az állami és a magánerdők.
  • Árusítási célból medvehagymát gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. A gyűjtött medvehagyma élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre.
  • Ennek megfelelően fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét.
  • A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a gyöngyvirággal. Szerencsére kicsi az esélye a tévedésnek, hisz utóbbi jóval később hajt, időnként azonban mindkettő megtalálható egyszerre az erdőben. A gyöngyvirág levelei májkárosodást okozhatnak, ezért medvehagyma gyűjtéskor mindenképp körültekintően kell eljárni! Jó megoldás a medvehagyma levelének megdörzsölése. Ha fokhagyma illata van, akkor valóban az ízletes és különleges csemegére sikerült rátalálnunk.