2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Egérlyukakkal oldja meg London a krónikus lakáshiányt

2017.03.28. 15:20

Igazi látszatmegoldásokért – amikkel a kormány kipipálhat valamilyen problémát, pár befektető jól jár, az állampolgárok viszont nyomoroghatnak majd – a brit kormánynak sem kell a szomszédba mennie. Az ország konzervatív kormánya ugyanis úgy alakította a szabályozást, hogy a brit fővárost már egy ideje fojtogató lakáshiányt 15-16 négyzetméteres minilakásokkal orvosolják. Mindez a brit építési szabályokkal is szembe menne, ha a kormány nem nyitott volna egy kiskaput, amivel a lakókon kívül mindenki jól jár majd.

Barnet House
Barnet House

A brit szabályozás szerint 37 négyzetméteresnél kisebb alapterületű lakásokat nem szabad építeni, kivéve, ha irodahelyiségeket alakítanak át lakásokká. Legalábbis azóta, hogy a Theresa May vezette kormány lazított a szabályozáson. A cél az, hogy rövid időn belül sok ezer új lakás legyen elérhető a brit fővárosban, ami papíron működik is, mert a kormány a Guardiannek azt nyilatkozta, hogy tavaly 10 ezer új lakást alakítottak át irodahelyiségből a beruházók. 

Ezeknek a többsége viszont nagy valószínűséggel még egy egyedülálló fiatal számára is élhetetlenül kicsi, nemhogy párok vagy családok számára. Ilyen lesz például a Barnet House az észak-londoni Whetstone, ahol 254 lakást tervez kialakítani a beruházó, emeletenként húszat.

Ezeknek a 95 százaléka kisebb lesz mint a minimális 37 négyzetméter, a legkisebb lakások pedig 15 négyzetméteres alapterületűek lennének. Ráadásul az épületben nem lenne semmilyen közösségi tér, se külön mosókonyha, se biciklitároló vagy bármi, ami kicsit megkönnyíthetné a minilakások jövőbeli lakóinak életét.

A Barnet House-féle ingatlanberuházások ellen építészek, lakhatással foglalkozó szakemberek és az ellenzéki Munkáspárt képviselői is tiltakoztak, akik szerint nem az a valódi megoldás a lakáshiányra, hogy egy cipősdoboznál alig nagyobb lakásokból építtet több ezret a kormány. A Whetstone-i beruházás még a helyi konzervatív önkormányzatnak sem tetszik. A Guardiannek az önkormányzat vezetője azt nyilatkozta, nem gondolják, hogy 16 négyzetméter elég élettér lenne a választóiknak, viszont nem tudnak mit csinálni, hiszen állami szintű, nem helyi szabályozásról van szó.