Megérte diktátorral haverkodni: 3 magyar cég húst exportálhat a Fülöp-szigetekre

2017.03.28. 09:05

Hosszas tárgyalások után három magyar cég megkapta az engedélyt, hogy megkezdje a magyar hús exportját a Fülöp-szigetekre - jelentette be kedden egy manilai üzleti fórumon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, írja az MTI. Szijjártó Péter szerint a húsexport megindulása jelentős lökést fog adni a Fülöp-szigetekre irányuló magyar agrárexportnak.

A miniszter felidézte: tavaly 200 millió dollár volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, "ami nem kevés, de van még hova fejlődni", ezért Magyarország és a Fülöp-szigetek kétoldalú gazdasági együttműködési szerződést írt alá, az Eximbank pedig 510 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar és a Fülöp-szigeteki cégek együttműködésének támogatására.

Szijjártó hétfőn találkozott Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfővel Davaóban. A Magyar Köztársaság külügyminisztere olyan emberrel fogott kezet, akiről az elmúlt időben a következő dolgok derültek ki:

  • Március 23-án a rendkívüli állapot bevezetését és a választások felfüggesztését helyezte kilátásba országában. Állítólag így akar harcolni a drogkereskedők és az iszlamisták ellen. Sokak szerint azonban csak katonai diktatúrát készít elő
  • Arturo Lascanas nyugalmazott  fülöp-szigeteki rendőrtiszt nemrég elismerte, hogy az általa csak "davaói halálosztagként" elhíresült gyilkoló brigád tagjaként ő személyesen legalább 300 emberrel végzett , amikor Duterte a város polgármestere volt. Két olyan esetre is emlékezett, amikor Duterte bírálóival kellett végeznie a mostani elnök testőrének utasítására. 
  • 2016-ban egy volt katona úgy tanúskodott, hogy Duterte még polgármesterként ezer ember meggyilkolását rendelte meg. Az 57 éves Edgar Matobato azt mondta: dílereket, erőszakolókat, zsebtolvajokat kellett megölniük, de olyan is volt, akit krokodilokkal falattak fel.
  • Duterte a korrupciót úgy akarja megszüntetni, hogy aki lop az államtól, azt ő felviszi a helikopterén Manila fölé, és kilöki a gépből. Mint mondta, ezt már korábban is megcsinálta, és polgármesterként direkt kereste a konfliktust, hogy ölhessen.
  • 2016-ban azt üzente Barack Obamának, hogy "szitokáradatot zúdítok az ördögfajzatra", ha az amerikai elnök meg meri kérdőjelezni a kábítószer ellen hirdetett háborúját.
  • A fülöp-szigeti elnök által meghirdetett drogellenes háborúban fél év alatt több mint 5900-an haltak meg, többségében azonban nem a drogbárókat, hanem egyszerű drogfogyasztókat, vagy kisebb dílereket öltek meg.  3841 emberrel önbíráskodás keretében végeztek.
  • Duterte áttételesen az Európai Parlamentnek is üzent, ami nem nézi jó szemmel, hogy vissza akarja állítani a halálbüntetést. Az elnök üzenete így szólt: "Bolondok, kurafiak! Ne üssétek bele az orrotokat a dolgainkba!" Tavaly pedig azt üzente az EU-nak: Basszátok meg!