Sok pénzt önt a piacra az MNB

2017.03.28. 17:03

Tart tőle a jegybank monetáris tanácsa, hogy különböző okok miatt csökken a bankrendszer likviditása a közeljövőben, ezért továbbra is úgy próbál több pénzt a piacra irányítani, hogy korlátozza, mennyi pénzt tarthatnak három hónapos jegybanki betétekben a bankok. A Monetáris Tanács a keddi kamatdöntő ülésén 0,9 százalékon hagyta az alapkamatot, viszont úgy döntött, hogy 2017 második negyedévében, vagyis április és június között legfeljebb 500 milliárd forintot lehet majd összesen három hónapos betétekben tartani, hogy ezzel tartsa fenn a mostani laza monetáris kondíciókat. 

Minderre a tanács szerint azért van szükség, mert a lakossági devizahitelek forintosításához kötődő devizaswapok lejárnak és a lejáró állami devizakötvényeket is meg kell újítani forintból, így  a második negyedévben a korábbiaknál nagyobb mértékben fog csökkenni a likviditás a rendszerben. 

A Monetáris Tanács amúgy nagyon pozitívan látja a magyar gazdaság alakulását, a GDP várakozásuk szerint 3 és 4 százalék között növekszik majd, az infláció pedig 2018 közepére eléri a jegybank 3 százalékos célját. 

Közben kedden államkötvény-aukciók is zajlottak, a meghirdetett 20 milliárd forintnyi 3 hónapos diszkont kincstárjegyre 35,2 milliárdért adtak be ajánlatot a befektetők a Portfolio.hu cikke szerint. Az átlagos hozam 0,03 százalékos volt, ami elég alacsony, viszont valamivel nagyobb, mint egy héttel korábban. A legutóbbi aukción még 0,01 százalékos hozammal adta el a kincstárjegyeket az Államadósság Kezelő Központ, vagyis gyakorlatilag ingyen kapott pénzt a magyar állam.