Drágább lesz idén a balatoni nyaralás

2017.03.30. 08:22 Módosítva: 2017.03.30. 08:32

Több balatoni település is áremelésre készül idén nyáron, miután a kormány januárban csökkentette az eddig kifizetett támogatást - írja a Népszava. A kormány kiegészíti a vendégéjszakák után járó idegenforgalmi adót. Kezdetben egy forinthoz, amit egy település keresett a turizmuson, a központi költségvetés még hozzáadott kettőt, később ez a támogatás másfél forintra csökkent, idén januártól pedig már csak egy forint lesz. 

Ez esetenként sok tízmilliós kiesést jelent a balatoni önkormányzatoknak, amelyek kínjukban azt tervezik, hogy vagy növelik az idegenforgalmi adót - amit nem a szállásadó, hanem a vendég fizet - vagy fizetőssé teszik az eddig ingyenesen használható parkolókat és szabadstrandokat is.

tumblr mqbupj9bgX1qzl1ivo1 1280

Zamárdiban például 400 forintról, Balatonszemesen 390 forintról 450-re emelték idén januártól az idegenforgalmi adót, több északi parti település, például Csopak, Alsóörs és Paloznak pedig abban egyezett meg, hogy egységesen 500 forintra emelik az adó mértékét. Máshol, például Balatonföldváron nem emelik az adót, viszont a parkolók és a strandok lesznek fizetősek idén nyártól.