Megkapta a Paks II. a telephelyengedélyt

2017.03.30. 19:11

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kiadta a Paks II. projekt telephelyengedélyét csütörtökön - közölte az MTI. 

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos szerint a paksi telephely alkalmas arra, hogy ott az új blokkokat felépítsék. Adott minden olyan paraméter, aminek alapján a blokkok műszaki terveit el lehet készíteni - közölte. Március elején az Európai Bizottság jóváhagyta a projektet, megkapták a teljes szabad jelzést Brüsszelből. Most egy hazai zöld jelzés is megérkezett - fogalmazott.

Aszódi Attila bízik abban, hogy rövid időn belül a másodfokú környezetvédelmi engedély is megszületik, mert ez fontos előfeltétel.

Az eljárásnak a végéhez kell közelednie, mert a másodfokú hatósági döntés határideje hamarosan lejár, és a hatóságnak minden adat a kezében van ahhoz, hogy a másodfokú engedélyt kiadja - jelezte. Ezután kell elkészíteni azokat az engedélyezési terveket, amelyek alapján a létesítési engedélyt az OAH kiadhatja.

A kormánybiztos szerint az előkészítő építkezési feladatok akár már 2018-ban elindulhatnak, mert számos olyan kiszolgáló infrastruktúra kell a telephelyen, amikhez a szükséges engedélyek rendelkezésre állhatnak.  • Tippek
  • Bankszámla