Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Most ne rohangáljon az erdőben a kutyája

2017.04.03. 12:31

Veszettség ellen vakcinázzuk épp a rókákat, ezért "ebzárlat" és legeltetési tilalom van érvényben, írja a Nébih. Ez nem azt jelenti, hogy senki nem viheti le a kutyáját sétáltatni, hanem hogy bizonyos területeken és időszakokban nagyjából három hétig nem szabad póráz és szájkosár nélkül a határban sétáltatni. A szabadba kijáró macskákat pedig be kell oltatni veszettség ellen ,a kutyáknál ugyanez mindenképp kötelező.

A régóta létező rókavakcinázás ugyanis úgy zajlik, hogy csalétkeket szórnak le repülőről vagy kézzel elrejtve, négyzetkilométerenként nagyjából húszat. A lakott területekre vagy erőművekre, a Balaton környékére ez nem vonatkozik.

A nálunk élő nagyjából 70-80 ezer vörös róka a célpont, ők terjesztik elsősorban a veszettséget, ami egyébként emberre elképesztően ritkán tudnak átadni, inkább más vadállatok veszélyeztetettek. Legutóbb egyébként márciusban, Borsodban mutattak ki veszettséget egy rókában és két kecskében. 

A vakcinázott területeken egyébként lesz plakát is minderről, de azért jobb, ha nem kutyák eszik fel a rókáknak szánt csalit. Amin belül egy alumíniumos csomagolásban rejtőzik a hatóanyag. Ezt a csalit egyébként a borzok és az aranysakálok is szeretik, szóval tényleg jobb, ha a kutyák nem mennek rá, és a lehető legtöbb megmarad a rókáknak.