Aliz
6 °C
14 °C

Kénytelenek fizetést emelni a magyar cégek, akkora a munkaerőhiány

2017.04.05. 11:05

A súlyos munkaerőhiány Magyarországon is kikényszerítette a béremelést, a Korn Ferry Hay Group kutatása szerint átlagosan közel 5 százalékos béremelés várható 2017-ben. A magyarországi felmérés 575 vállalat több mint 330 ezer munkavállalójának adatait tartalmazza. Mint kiderült, a cégek 30 százaléka tervezne létszámbővítést idén, a cégek 67 százaléka viszont tömeges munkaerőhiányt tapasztal bizonyos pozíciókban.

Így aztán kénytelen magasabb fizetésekkel csábítani és megtartani a dolgozókat, Magyarországon idén átlagosan, minden munkavállalót beszámítva 5,1 százalékos béremelést hajtanak végre a vállalatok. Ez azt jelenti, hogy 2017-ben is bőven két százalék fölött lesz a reálbér növekedés, ami három éve folyamatos az országban.

A differenciálás regionálisan is megfigyelhető: Budapesten jóval magasabbak a bérek, mint Kelet- vagy Nyugat-Magyarországon. Ez azonban nem csak azt jelenti, hogy a különböző régiókban működő vállalatok eltérő bérpolitikát alkalmaznak, hanem azt is, hogy a nagy, 2 több régióban is telephellyel rendelkező cégek 22 százaléka a cégen belül is különbséget tesz regionális alapon alkalmazottai között.

Az ágazatok közül a sokáig sereghajtó kiskereskedelemben emelkednek idén legerőteljesebben a bérek, őket az autóipar követi, míg a sor végén a legkisebb emelésekkel olyan, hagyományosan magas keresetet biztosító iparágak szerepelnek, mint a gyógyszeripar vagy a gáz- és olajipar.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?