Uniós jogba ütközik az online kaszinók magyar szabályozása

2017.04.05. 11:48

Uniós jogba ütközik az online kaszinók magyarországi szabályozása az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint. Ez a vélemény azonban nem köti a bíróságot, amely most kezdi meg az ügyben a tanácskozást, írta a portfolio.hu.

A főtanácsnok szerint Magyarország az online szerencsejátékok nyújtására vonatkozó koncessziók odaítélésével kapcsolatban megsértette a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elvét, olvasható az Európai Bíróság szerdán kiadott közleményében.

A közlemény kitér arra, hogy a Máltán bejegyzett Unibet indított keresetet a magyar bíróságok előtt, mivel állítása szerint a magyar hatóságok megsértették a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elvét egy olyan helyzet előidőzésével, hogy egy egyébként Magyarországon nem tiltott tevékenységet azért nem végezhetnek jogszerűen a cégek, mert az ehhez szükséges koncessziós szerződés megkötésének alapját képező nyilvános pályázat kiírására nem került sor.

Azzal kapcsolatban, hogy a korlátozás igazolható-e, a főtanácsnok úgy véli, hogy noha az uniós jog nem írja elő a tagállamok számára, hogy a szerencsejátékok terén liberalizálják piacaikat, Magyarország a maga részéről elméletileg lehetővé tette az online szerencsejátékot kínáló szervezők részére, hogy belépjenek a magyar piacra.

A főtanácsnok véleménye nem köti a bíróságot. Feladata, hogy teljesen pártatlanul és függetlenül eljárva a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen a bíróság elé. Az Európai Bíróság bírái most kezdik meg az ügyben a tanácskozást. Az ítéletet későbbi időpontban hozzák meg.  • Tippek
  • Lakáshitel