Ingyen adta az állam a Design Terminált

2017.04.07. 08:50

A Lázár János által meghirdetett bürokráciacsökkentés egyik áldozata volt a korábban állami háttérintézményként működő Design Terminál, ami magántulajdonban lévő nonprofit cégként működik tovább. Sok változást viszont ez nem jelentett a korábbi menőségügyi hivatalban, mert

gyakorlatilag ingyen került magánkézbe a Design Terminál, ami amúgy ugyanannyi közpénzt kap, mint mikor még állami intézmény volt.

A Magyar Nemzetnek Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője és immár tulajdonosa azt mondta, hogy mivel az állami terminál jogutód nélkül megszűnt, ezért azt nem kellett megvásárolniuk az államtól. Csak alapítaniuk kellett egy magáncéget Design Terminál néven, amiben átvitték az állami háttérintézmény brandjét és embereit, mindössze az informatikai eszközökért és bútorokért kellett valamennyit fizetniük az államnak. A nonprofit kft. tulajdonosa Böszörményi-Nagy Gergely mellett Csák János üzletember és volt londoni nagykövet.

A Design Terminál annyira változatlanul működik tovább magánkézben, hogy az államtól is pont ugyanannyi pénzt kap, mint eddig: a cég 600 millió forint támogatást kap az Emmi-től, ugyanannyit, mint amekkora költségvetésből állami háttérintézmény korábban működött. Ez furcsán hangzik, mert azt gondolná az ember, hogy a bürokráciacsökkentésnek az is az egyik célja, hogy az állam kevesebbet költsön, mint eddig.

Lázár Jánosnak nem is tetszett az ötlet, hogy az állam ennyi pénzzel támogassa a Design Terminált, legalábbis a miniszter ezt mondta a csütörtöki kormányinfón a Magyar Nemzet újságírójának kérdésére. 

Böszörményi-Nagy Gergely szerint azért kapnak ugyanannyi pénzt, mint eddig, mert a szervezet jogi átalakításával nem lett kevesebb a feladatuk, de az a céljuk, hogy a jövőben csökkentsék állami támogatásaik mértékét.