Tízezreket fenyeget a kilakoltatás

2017.04.12. 07:24 Módosítva: 2017.04.12. 07:32

Több mint hatvanezer jelzáloghiteles család otthona kerülhet veszélybe hamarosan, ha nem tudnak megegyezni a bankjukkal - írja szerdai számában a Világgazdaság az MNB-től kapott információk alapján.

A jegybank a lapot úgy tájékoztatta, hogy 2016 végéig 72 ezer adóst kerestek meg a hitelintézetek, közülük azonban csupán négyezerrel sikerült megegyezniük. A nem együttműködő adósoknál - ha a hitelező úgy dönt - elindulhat a fedezetérvényesítés, de az is jellemző megoldás, hogy a bank eladja a bedőlt hiteleket egy követeléskezelőnek. 

Akikkel sikerült megállapodni, azok háromnegyede megtarthatta ingatlanát, a megállapodások közel fele a hitel átalakításával zárult, az adósok csaknem ötödét pedig a Nemzeti Eszközkezelő programjába léptették be. Ők azonban a kisebbséget képviselik, sokkal jellemzőbb, hogy valamilyen körülmény miatt nem születik egyezség. Sokakal egyáltalán nem sikerült felvenni a kapcsolatot, vagy nem tudnak akkora törlesztőt kifizetni, amit a bank szeretne. Másoknál előfordul, hogy elmarad a szükséges dokumentumok benyújtása, és olyan is akad, ahol több kezes van, akik egymással nem bírnak kiegyezni. 

A jegybank nem titkolt elvárása a bankokkal szemben, hogy építsék le a mérlegüket évek óta mérgező nem teljesítő lakossági jelzáloghitel-portfóliójukat. A hitelintézetek fokozatosan haladnak ezen az úton, tavaly a 90 napon túl késedelmes lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek harmadától megszabadultak: ennek keretében egyre több hitelt adnak át követeléskezelőknek, és egyre gyakrabban kerül sor végrehajtásra is, vagyis családok kerülnek utcára. A pénzügyi intézmények tavaly az utolsó negyedévben 464 lakóingatlan kényszerértékesítését kezdeményezték, az év egészében pedig 1093-szor indítottak ilyen eljárást, négyszer több alkalommal, mint 2015-ben.