Új igazgatókat kértek a Teslába, Musk kiröhögte a felvetést

2017.04.13. 09:26

Óriási befektetési alapok, többek közt például a világ egyik legnagyobb magánnyugdíjalapja, azaz a kaliforniai tanárok nyugdíjalapja vagy épp a nagy Hermes Equity Ownership Services és a CtW Investment kérte hétfőn levélben a Teslát, hogy legyen átláthatóbb, és ne legyenek annyira bebetonozva az igazgatósági tagok, igazodjanak a változásokhoz, írja a Reuters.

Már csak azért is, mert a tőzsdei bevezetés óta elég kevéssé változott a Tesla vezetése, miközben az USA legnagyobb autógyártójává vált. Már nem eladott autókban vagy bármi ilyesmiben, hanem részvényértékben: a Tesla a piaci kapitalizáció alapján nemrég meghaladta a General Motors (GM) értékét, bár a mostani 50,3 milliárd dolláros (nagyjából 14 700 milliárd forintos) értékükkel újra visszacsúsztak a GM mögé.

Szóval a cég nagybefektetőinek egy csoportja azt kérte Musktól, hogy vegyenek be két új, függetlenebb vezetőt az igazgatótanácsba, hogy megjelenjen egy kissé kritikaibb szemlélet is a cég vezetésében, az „esetleges csoportdinamikai” hibákra rávilágítva a most hétfős igazgatótanácsban.

Musk annyit reagált erre, hogy

akkor vegyenek Ford-részvényeket a hőbörgők,

a Ford vállalatirányítása fantasztikus. Aztán később hozzátette, hogy majd vesz be új igazgatókat, de nem azért, mert befektetők kérték, hanem mert már korábban eldöntötték.

Az igazgatótanácsban mindenesetre ott van Musk testvére, Kimbal Musk is, valamint a nemrég felvásárolt SolarCity volt pénzügyi vezetője, Brad Buss. A Solarcity nevű napelemes cég felvásárlása után egyébként 13 százalékot esett a Tesla részvényárfolyama.

A Tesla 76 230 autót adott el tavaly, a tervezett 80 ezer helyett. Az összehasonlítás kedvéért: a GM-től 10 millió autót vettek, a kigúnyolt Ford 6,7 millió kocsit tudott eladni.