18 milliárdot kér vissza az unió egy szabálytalan projektből

2017.04.19. 07:47 Módosítva: 2017.04.19. 08:44

Az uniós pénzek pályáztatásának és szétosztásának informatikai rendszerére kapott 18 milliárd forint visszafizetését helyezheti kilátásba az EU, mert durva hibákat találtak a magyar projektnél – írja a 24.hu. 

Az Európai Bizottság illetékesei a közelmúltban két VOP-os projektet is vizsgáltak, a lap megismerte a Miniszterelnökségnek elküldött jelentéstervezetet. Halmozottan problémás közülük az egységes monitoring információs rendszer (EMIR) kifejlesztése és működtetése: a brüsszeli tisztviselők itt olyan durva szabálytalanságokra bukkantak, hogy szerintük a teljes uniós támogatást vissza kellene fizetni.

Az EMIR esetében a gondok a projekt harmadik fázisában kezdődtek, ahol hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzéssel jutott megbízáshoz a korábban a kifejlesztéssel és üzemeltetéssel is megbízott Welt 2000 Kft., holott a továbbfejlesztés feladatát elvileg más is el tudta volna végezni. Az esetről a Közbeszerzési Döntőbizottság 2004-ben kimondta, hogy törvénysértés történt, amit a cég próbált bíróságon megtámadni, de elbukott. 

Ezt a hibát csak tetézte – derül ki a bizottsági levélből –, hogy a magyar szervek a rendszer tulajdonjogát fokozatosan átadták a Welt 2000 Kft.-nek, amit egy „gondosan eljáró ajánlatkérő” bizonyosan nem tett volna. Ráadásul az uniós programok menedzselésével foglalkozó Irányító Hatóság is tudott a szabálytalan közbeszerzésről, de nem lépett közbe. 

Három, a Welt 2000 Kft.-vel megkötött szerződés (2007, 2008, 2009) is a 2007–2013 közötti uniós költségvetési ciklus alá tartozik, ezért most ezeknél léphet fel az Európai Bizottság. Ugyanakkor a 24.hu információi szerint nem csak a korábbi, szocialista kormányok sara az ügy, mivel EMIR-re 2007 és 2015 között több mint 25 milliárd forintot költöttek, és az összeg nagyobbik részét 2010 után fizették ki, a projektet a 2010-es kormányváltás után fél tucatszor módosították, rendre emelve a támogatható költséget. A kilátásba helyezett pénzvisszafizetésben érintett szerződések összértéke 18 milliárd forint. 

A Miniszterelnökség szerint ugyanakkor a Bizottság levelében írt vélelmek „nem tekinthetők sem véglegesnek, sem valósnak”, a magyar fél jogszabályi úton közölni fogja a saját véleményét is az esetről. A minisztérium úgy saccolja, az esetleges következmények még évekre vannak, de egyébként is: a 2007–2013-as programozási időszakban a kérdéses projektek ellenőrzésére összesen kilenc alkalommal sor került a hazai ellenőrző szervek, továbbá a Bizottság részéről, és ezek egyike sem tett megállapítást.

Az esetet különösen kínossá az teszi, hogy az EMIR-t azóta a kormány a kukába hajította, a 2014-2020 közötti uniós ciklusra egy másik rendszert fejlesztettek ki. Az állam megtehette, hogy lecseréli, mert az uniós pénzek pályáztatását kezelő szoftvert magáénak mondó Welt 2000 Kft. azóta, 2014 végén állami tulajdonba került, új nevet is kapott, így most Új Világ Nonprofit Kft.-ként fut.

Ha a kormány nem tudja meggyőzni a Bizottságot, hogy rendben voltak a kérdéses ügyletek, úgy az államnak a 18 milliárd forint teljes összegét vissza kell fizetnie a most már a tulajdonában álló cég helyett.   • Tippek
  • Csok