Áron alul bérel üzlethelyiséget az önkormányzattól a CBA a Várban

2017.04.20. 07:24

Budapest első kerületének önkormányzatáról és annak ingatlangazdálkodási gyakorlatáról több sztori is napvilágot látott, az önkormányzati lakásokat rettentő olcsón bérlő vagy vásárló fideszesektől a Zsidai Roy éttermének kivételezésig. Most egy hasonló történetet lehet olvasni a Magyar Narancs eheti számában, ezúttal a várnegyed egyetlen CBA üzletéről.

A hetilap azt írja, hogy a Vár egyetlen élelmiszerüzletét és dohányboltját üzemeltető CBA Budavár Kft. a piaci árnál jóval alacsonyabban bérli 550 négyzetméteres üzlethelyiségét a nagyrészt az önkormányzat tulajdonában lévő, Tárnok Utca 22-24 szám alatti házban.

cba

Az üzlet 305 négyzetmétert közvetlenül az önkormányzattól, a maradékot pedig a társasháztól bérli, amelyben viszont szintén többségi tulajdonos az önkormányzat, így gyakorlatilag a lakók nevében is a kerület vezetése tárgyal a bérlővel. A CBA Budavár Kft. egyik tulajdonosa Baldauf László, aki 2015-ig a központi CBA vezetője is volt.

A CBA bérleti szerződését Veres Dávid független önkormányzati képviselő kérte ki az önkormányzattól, amiből kiderül, hogy a közvetlenül az önkormányzattól bérelt részért négyzetméterenként 1918 forintot, a társasháztól bérelt részért pedig négyzetméterenként csak 900 forintot fizet a CBA Budavár. Ez a hetilapnak nyilatkozó ingatlanszakértő szerint nagyon kevés a Mátyás Templomtól egy köpésre, ennél még kevésbé frekventált utcákban is sokkal többet elkérnek a bérlőktől a Várban.

A CBA jelenleg évi 585 ezer forintot fizet az önkormányzatnak, Veres Dávid szerint viszont ennek akár a dupláját is elkérhetné a kerület. Ezt a budavári CBA ki is tudná gazdálkodni, mert az üzlet bevétele 2015-ben 2,3 milliárd forint volt, a nyeresége pedig 185 millió. 

A Tárnok utcai CBA körül más furcsaságokat is talált a Magyar Narancs:

  • a 2008-ban megnyílt üzlet például a társasháztól bérelt üzletrészért például csak 2009-től fizetett bérleti díjat, azt is csak utólag, 2011 után törlesztette.
  • a boltban ügyészségi papírok szerint engedély nélkül üzemelt grillbár, amit szintén engedély nélkül leválasztottak a boltról, így azt végül be is kellett zárni.