Lázár: Nem kilépni akarunk, csak megváltoztatni az EU-t

2017.04.20. 13:05 Módosítva: 2017.04.20. 13:13

Magyarország nem kilépni akar az Európai Unióból, hanem átalakítani és megváltoztatni az intézményrendszerét, hogy minden ország sikeres lehessen – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) pénzügyi csúcstalálkozón az MTI beszámolója szerint.

A „Pénzügyi Csúcstalálkozó 19. Az új világ? Európa és Amerika globális kihívásai” nevű fórumon Lázár János főleg arról beszélt, hogy a visegrádi országokkal közösen, a közép-európai és nemzeti érdekek mentén szeretnék átalakítani az uniót.

Szerinte a brexit történelmi hiba volt, de hozzájárulhat ahhoz, hogy alapvető változások legyenek az integrációban. Az európai szocialisták szerint akkor lesz versenyképes az unió, ha tovább mélyítik az integrációt, de a magyar kormány szerint ez teljesen ellentétes hazánk érdekeivel. A magyar álláspont 2010 óta következetes, fejtette ki: nincs szükség további hatáskörök átengedésére az EU-nak, tagállami hatáskörben kell tartani például az adózás és a szociális rendszer kérdéseit.

Hogy ezen kérdések kapcsán milyen típusú integrációt sürget az unió, és ezek mennyiben érintenék Magyarországot, arról a nemzeti konzultációt elemző cikkünk utolsó két pontjában olvashat bővebben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarországnak fontos, hogy brexit-tárgyalások során a kereskedelmi és az EU költségvetéséről szóló tárgyalások egyszerre haladjanak és gyorsan záruljanak le. Magyarország júliusban veszi át a V4 szövetség konzultációjának vezetését, és a fő kérdés, hogy mi történik az uniós költségvetéssel, a kohéziós alapokkal 2020 után, amikor Nagy-Britannia már nem lesz tag. A kormány nem hiszi, hogy ezek a pénzügyi alapok megszűnnének, de a finanszírozás azért át fog alakulni; arra készülnek, központi elosztású rendszer készül a „Juncker fejlesztési alaphoz” hasonlóan.

Lázár szerint az európai konzervatívok a brexit egyik következményeként „lebénultak”, a szocialistáknak viszont tudják, mit szeretnének Nagy-Britannia kilépése után: szocializmust". Emellett a fejükbe vették, hogy megpróbálják Magyarországot az Európai Unió szélére szorítani, mondta a miniszter, aki úgy gondolja: az európai szocialisták megreguláznák, letérdepeltetnék a nemzeti érdekek képviseletében és szuverenitásban gondolkodó államokat.