Csongor
0 °C
9 °C

Még két durva jelet találtak arra, hogy az oroszok beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba

2017.04.20. 01:20

Az amerikai hírszerzés megszerzett két fontos dokumentumot, amivel a Putyin irányítása alatt álló think tank, a Russian Institute for Strategic Studies (RISS) azt tekinti át, hogyan kellene megfúrni a legutóbb amerikai elnökválasztást. Ezt három jelenlegi és négy volt amerikai hivatalnok erősítette meg a Reutersnek. A nevüket nem adták meg, arra hivatkozva, hogy a dokumentumok titkosnak számítanak. Azt sem árulták el, hogyan szerezték meg az orosz vezetésnek szánt anyagokat.

Az egyik ilyen stratégiában azt veszik végig, hogyan kellene beavatkozniuk Trump oldalán a választásokba, a másikban azt, hogy miképpen tudják minél inkább elbizonytalanítani az amerikai választókat a választási rendszer hitelességében.

Ezek nem macskajancsik, hanem képzett kémek

A RISS egyfajta házi stratégiaalkotó cége Putyinnak, de nem úgy érdemes gondolni rá, mint mondjuk a Századvégre: itt nem az egyesek által korrupciónak gondolt, mások számára „a Fidesz legfőbb politikájaként” azonosított intézkedésekhez adják a hátteret, és nem is kamuszagúnak tűnő tanulmányok özönét gyártják sok milliárd forintnyi közpénzért. 

A RISS-t például a dokumentumok megszületésének időpontjában az a Leonyid Resetnyikov vezette, aki volt KGB-sként 33 évig dolgozott az orosz polgári titkosszolgálatban. Januárban lecserélték Mihail Fradkovra, aki 2007 és 2016 közt igazgatóként vezette a polgári titkosszolgálatokat. Január végén pedig nyilvánosan is bejelentették Putyin jóváhagyását a váltáshoz, illetve biztosították egymást a további közös munkáról.  

063 645342080
Fotó: Spencer Platt / Getty Images Hungary

A Reuters-cikk megszületése után, de még a mi cikkünk élesítése előtt az intézmény angol honlapjáról már eltűnt a saját leírásuk a szervezet céljáról, ami szerint orosz minisztériumoknak, a nemzetbiztonsági tanácsnak és Putyin elnöki hivatalának készítenek javaslatokat, anyagokat, legalábbis a Reuters beszámolója szerint.

Öt amerikai informátoruk úgy írta le a RISS-t a a hírügynökségnek, mint a Kreml „házi think tankje”. Putyin szeme előtt mindvégig ott lebegett a cél, az intézetet csak megkérte, hogy készítsenek neki hozzá térképet – mondta egy volt vezető amerikai titkosszolga a Reutersnek. 

Rengeteg propaganda, oroszbarát bloggerek felpörgetése, saját tartalmak a közösségi médiára

Az első dokumentum a legfelsőbb orosz vezetésnek célzott anyag volt még tavaly júniusban arról, hogy a Kreml hogyan indítson propagandatámadást a közösségi médiában az amerikai választók felé, hogy olyan elnökre szavazzanak, aki engedékenyebb lesz Putyinnal, mint Obama volt. Ehhez pedig az orosz állami tartalomgyártó egységeknek, mint a Russia Today vagy Sputnik hírügynökségnek is be kellett volna dolgozniuk a terv szerint. Ezek tartalmait egyébként a magyar állami média is előszeretettel átveszi ellenőrzés nélkül. 

Októberben úgy tűnt, hogy valószínűleg Clinton nyeri  a választást, ezért a második anyag alapján vissza kellett fogni az orosz eszközökből a Trumpot teli csőből nyomató propagandát, és át kellett állni a választók elbizonytalanítására a választási rendszer legitimitásában, ezzel gyengítve Clinton eljövendő elnökségét. 

A Russia Today nem reagált semmit a Reuters vonatkozó kérdéseire, a Sputnik „abszolút hazugságoknak” értékelte, ami szerintük már nem az első ilyen az amerikai diplomáciától. Az amerikai titkosszolgálatok szintén nem nyilatkoztak, ahogy Putyin szóvivője és a RISS sem, bár Putyin korábban cáfolta, hogy bármilyen módon beavatkozott volna az amerikai választásokba.

 Mindezek egyébként némileg egybecsengenek az amerikai hírszerzés év elején nyilvánosságra hozott anyagával, ami szerint például a Russia Today és a Sputnik propagandaanyagai mellett a Putyin-párti bloggereket is ráküldték a Twitterre , hogy vonják kétségbe a várható Clinton-győzelem tisztaságát. Illetve Trumpról egy olyan ábrázolást kellett átültetniük az állam által pénzelt tartalomgyártóknak, mint akit unfair módon kezel minden hagyományos médiatermék. 

Négy hivatalnok azt is megjegyezte, hogy a demokrata párt belső rendszerének meghekkelését és Clinton emailjeinek kiszivárogtatását egy mindezektől külön álló akcióban intézte a Kreml. De ettől még erősítették egymást, az ott megszerzett információkat fel tudták használni a propaganda-hadjáratban is, a terhelő maileket akár közvetlenül is.

A jelentés ugyanakkor nem adott választ arra, hogy az akciók milyen hatást értek el, mennyiben tudtak ténylegesen beavatkozni a szoros választás végkimenetelébe. Annyival zárták ezt rövidre, hogy az amerikai titkosszolgálati hivatalok nem elemzik a belföldi politikai folyamatokat vagy a közvélemény alakulását.