Imádunk az interneten vásárolni

2017.04.24. 10:10

2017. februárban az előző év azonos időszakához képest a boltok forgalma alig, 0,9 százalékkal nőtt – derül ki a KSH legfrissebb számaiból. A 2017. január és február között a forgalom volumene 2,3 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszakánál.

Februárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben nem változott, a nem élelmiszerüzletekben 3,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,7 százalékkal nőtt a forgalom. Az adatokból az is kiderül még, hogy 2017. februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma 1 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,6 százalékkal csökkent.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 3,2 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,9 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (4,3 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (2,4 százalék), a bútor-, műszakicikk- (1,9 százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben (1,1 százalék). Ezzel szemben a forgalom csökkent a használtcikk-üzletekben (–8,3 százalék).
  • A kiskereskedelmi forgalomból 3,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 16 százalékkal nőtt, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • A benzinkutak forgalma 0,7 százalékkal nőtt. A kisebb forgalomnövekedésben a magas bázis hatása játszott szerepet.

További részletek a KSH oldalán.