Prémiumot kapnak a nyugdíjasok

D ATI20161209005
2017.04.25. 08:18

3 százalékos inflációval, és ugyanekkora mértékű nyugdíjemeléssel számol jövőre a kormány - nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek.

Varga elmondta, hogy a 2010-ben bevezetett szabály alapján az aktuális nyugdíjemelés mértéke megegyezik a tervezett infláció, vagyis a várható árnövekedés nagyságával, ami miatt a nyugdíjasok sok pluszforráshoz jutottak. "2011 és 2016 között az idősek juttatásai átlagosan több mint 23 százalékkal nőttek, az infláció viszont összesen 12 százalék körül mozgott, vagyis a nyugdíjak vásárlóereje mintegy tíz százalékkal javult" - mondta Varga, aki szerint ezzel gyakorlatilag sikerült visszaadni a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíj összegét.

Idén viszont várhatóan magasabb lesz az infláció a kormány által várt 1,6 százaléknál. Varga azt mondta, hogy ilyen esetben az év végén nyugdíj-kompenzáció következhet. Erről novemberben dönt majd a kormány, és elképzelhető, hogy a nyugdíjasok visszamenőlegesen kapják majd kézhez az őket megillető összeget.

A nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor azt is megemlítette, hogy van egy olyan szabály is, ami alapján ha egy adott évben a GDP-növekedés 3,5 százalék felett van, miközben teljesül az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja, akkor a nyugdíjasok nyugdíj-prémiumot, tehát további pluszpénzeket kaphatnak.

Borítókép: Miholecz Józsefné és férje az önkormányzat ajándékcsomagjával a Nyíregyházához tartozó Mandabokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját.

MTI Fotó: Balázs Attila