Nem lehet többet titkolni, mekkora adókedvezményt kapnak a multik, akiket a kormány szeret

2017.04.26. 15:19

Nyilvánosságra kell hoznia az Nemzetgazdasági Minisztérium , hogy a kormánnyal stratégiai partnerséget kötő cégek mekkora adókedvezményt kaptak - erről döntött szerdán a Kúria a Lehet Más a Politika és az NGM között két éve húzódó perben. 

Szél Bernadett még 2014 őszén fordult közérdekű adatkéréssel az NGM-hez, hogy megtudja, mekkora adókedvezményeket kaptak a kormány stratégiai partnereinek számító, a minisztérium viszont adótitokra hivatkozva megtagadta az adatok kiadását. Az LMP ekkor perelt, majd első és másodfokon is nyert,. A bíróság mindkét esetben kimondta, hogy 

az adókedvezmény is közpénznek minősül, így az ilyen formában nyújtott támogatások összege is nyilvános adat. 

A Kúria osztotta az LMP érvelését, hogy fontosabb, alkotmányos érdek fűződik a közpénzek felhasználásának megismeréséhez, mint az adótitok megőrzéséhez. 

Szél Bernadett az MTI-nek küldött közleményében azt írja, hogy az első- és másodfokú bíróság döntésének fenntartásával precedens értékű ítélet született, a kormány ugyanis nem hivatkozhat többé adótitokra a társasági adóból nyújtott adókedvezmények esetén. "Az NGM minden lehetőséget kihasznált, még az infótörvényt is módosította annak érdekében, hogy az adatok titokban maradjanak" - írja az LMP-s politikus. Szél Bernadett szerint

15 napon belül kiderül, hogy mekkora összegről mondott le az elmúlt években a kormány kedvenc multijai érdekében, és a KKV-kel szemben mekkora támogatást kaptak egy munkahely létrehozásáért.