Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Eladná a Ducatit a Volkswagen

2017.04.27. 15:49

Az olasz Ducati motorgyártó vállalat értékesítését tervezi a Volkswagen konszern a stratégiai átszervezési programjában, értesült a Reuters az MTI szerint. A Volkswagen az elektromos járművek gyártását és a mobilitási szolgáltatásokat helyezi előtérbe és erre több milliárd eurót költ, miközben több ezres létszámleépítésre készül a hagyományos autógyártási üzletágában és igyekszik megválni a fő tevékenységi köréhez nem tartozó üzletágaktól is.

A Ducati 2012-ben került 860 millió euróért a Volkswagen leányvállalata, az Audi birtokába. A Reuters forrásai szerint a Volkswagen az Evercore befektetési bankot bízta meg a Ducati márkában rejlő üzleti lehetőségek felmérésével, beleértve a márka értékesítését is. Döntés azonban még nem született az ügyben.

A Ducati tavaly mintegy 100 millió euró adó-, kamatfizetés és amortizáció előtti eredményt ért el, ami a Ferrarihoz hasonlóan 15-ös szorzót alkalmazva 1,5 milliárd euróra teszi piaci értékét. Az Audi 2016-os mérlegében a Ducati tavaly 593 millió eurós bevétellel és 51 millió eurós egyszeri tételekkel kiigazított működési eredménnyel szerepelt. Piaci szakértők szerint a Ducati kínai vagy indiai cégek, vagy esetleg olyan befektetői konzorcium érdeklődését keltheti fel, mint amelyik például a brit Aston Martin sportkocsi gyártót vásárolta meg 2007-ben.

A lehetséges vásárlót valószínűleg sokkal inkább a márka presztízse fogja érdekelni, mint maga a megszerezhető technológia. Az pedig teljesen bizonytalan, hogy ágazati versenytársakat, például a Polaris, a Harley Davidson, a Suzuki, a Honda vagy a Kawasaki motorkerékpár gyártókat érdekelheti-e a Ducati megszerzése. Ha azonban a Volkswagen nem kap megfelelő ajánlatot, előfordulhat az is, hogy a tradicionális olasz motorkerékpár gyártó cég tőzsdére vitele mellett dönt.