Mészáros előtt egy másik fideszesnek volt sok pénze az Opimusban

2017.04.28. 09:09

Az Opimus Nyrt. nevű cégről mostanában azért lehetett hallani, mert abban nemrég komoly tulajdonosként megjelent Magyarország leggyorsabban vagyonosodó polgármestere, Mészáros Lőrinc, előtte pedig azért, mert az Opimus leányvállalata vásárolta meg az ország egyik legnagyobb médiacégét, a megyei lapokat és hirtelen bezárásáig a Népszabadságot is kiadó Mediaworksöt. Viszont még mielőtt Mészáros Lőrinc képbe került volna az Opimusnál, egy másik fideszes politikusnak volt sok pénze a cégben: a parlament gazdasági bizottságát vezető Bánki Eriknek.

A 24.hu találta meg az Opimus részvénykönyvében, hogy a képviselő 2013-ban 70,6 millió forint értékben jegyzett részvényeket a cégnél. Ezzel majdnem annyi részvénye volt a cégben, mint a Buda-Cash most éppen vádlottak padján ülő tulajdonosának, Pintér Zoltánnak. Mindebben az az érdekes: 

honnan volt 70 milliónyi befektetni való pénze Bánki Eriknek?

A 2012-es vagyonnyilatkozata szerint Bánkinak 32 millió forintja volt részvényekben, és bár a képviselői munka mellett (amivel amúgy most elég jól keres, közel egymillió forintot kap) lehetett egyéb jövedelme, nem valószínű, hogy lett volna befektetni való 70 milliója. A 2014-es nyilatkozatában már 79 milliónyi befektetésről ír Bánki, vagyis ebben már látszik az Opimus-részvénycsomag.

Az Opimus amúgy 2013-ban a Phylaxia nevű, nem túl jó állapotban lévő gyógyszeripari cégből jött létre, miután Pintér Zoltán és még pár (így vagy úgy a Buda-Cashhez köthető) befektető beszállt a cégbe, és feltőkésítette azt. Az Opimus részvényeinek egy jelentős része aztán a Buda-Cash bedőlése előtt nem sokkal két offshore céghez, a Cariati Holdinghoz és a TAC Investmenthez került, hogy onnan februárban a Status Capital nevű céghez, hogy végül Mészáros Lőrincnél kössenek ki.