Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Áfacsökkentést akarnak a a fürdősök

2017.05.02. 08:26

A Magyar Fürdőszövetség reményei szerint Legkésőbb január elsejétől csökkenhet a fürdőszolgáltatások áfája  - közölte a Magyar Hírlap.

Czeglédi Gyula, a szövetség elnöke szerint az ágazat versenyképességének megőrzéséhez, a munkaerő megtartásához, a szolgáltatások minőségének emeléséhez egyaránt szükség lenne az általános forgalmi adó csökkentésére. A fürdőszolgáltatások adójának 27-ről 18 százalékra történő csökkentéséből eredő bevételt tudnák ugyanis béremelésekre és fejlesztésekre fordítani.

Az iparágban komoly problémát jelent a munkaerőhiány: hiány van úszómesterekből, pénztárosokból, többfelé takarítókból is. Czeglédi szerint a munkaerőhiányon a béremelés segítene, vagy ha ezeket a sokszor részmunkaidőben végezhető munkákat teljes munkaidőben lehetne végezni.

Az elnök azt is megemlítette, hogy a garantált bérminimum emelése a nyugat-magyarországi fürdőkben dolgozók hat–tíz százalékát érintette, addig a keleti régió fürdőinél a munkavállalók ötven–hatvan százalékát, ami jelentős többletkiadással jár.

A lapban ismertetett, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. által készített tanulmány szerint az országban mintegy 750 fürdő működik. A költségvetés áfabevétele a 18 százalékos kulccsal 2,7 milliárd forinttal csökkenne az első évben, de az ágazat ezt a kiesést 2022-re behozná, mivel a fürdők bevétele emelkedne.

A tanulmány szerint csak 15 nagy fürdő termel profitot, a regionális intézmények egy része önfenntartó, a helyi fürdők többsége pedig veszteséges és csak önkormányzati segítséggel üzemelnek. Az elemzés amellett érvel, hogy hatalmas versenyhátrány a magyar fürdőknek, hogy a magasabb áfakulcs miatt többe kerül a belépő, mint például a szomszédos osztrákoknál.