Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

750-szer több pénzt költ jövőre a kormány a "tömeges bevándorlás kezelésére"

2017.05.02. 23:00

Körvonalazódik a 2018-as választási év tematikája a kedden beadott költségvetési törvényjavaslatból. A tervezet sok helyen tartalmaz kisebb-nagyobb változtatásokat, de mindenképp kiemelendő ezek közül, hogy

75 milliárd forintra emelik a "tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra" elkölthető összeget.

Csak összehasonlításul: idén ilyen címen 100 millió forintot különített el a kormány, a jövő évre szánt pénz nagyjából kétszerese annak, mint amennyiből például a teljes Országos Mentőszolgálatot működtetjük.

A pénzből 50 milliárdot Pintér Sándorék Belügyminisztériuma kap, míg 25 milliárdot a Simicskó István vezette honvédelmi tárca, de a kormány idővel még emelhet is a kereten, ha ennyi pénz esetleg nem bizonyulna elégnek arra, hogy kezeljék a helyzetet. Emellett a Rogán Antal irányítása alatt működő Miniszterelnöki Kabinetiroda is 5 milliárddal több kap, hogy kommunikálja jövőre a "kormány üzeneteit," a tervek szerint több mint 20 milliárdot költenek majd erre.

Mindeközben kicsit több jut majd szinte mindenre, a költségvetés a tervek szerint nem sok helyen kurtítja meg az állami juttatásokat, de százmilliókkal nő a fizetésekre költött összeg is egyes állami hivataloknál és tárcáknál.

A törvényjavaslatból úgy tűnik, a korábbi hangzatos ígéretek ellenére egyelőre nehézkesen sikerül összehúzni a nadrágszíjat az államigazgatásban: mindössze négy olyan minisztérium van, amelyik csökkenteni képes a kiadásait jövőre. Szijjártó Péter, Lázár János, Trócsányi László és Fazekas Sándor tárcái terveznek kevesebbet költeni 2018-ban, mint idén, mindenhol máshol azonban több pénz megy majd el a nagy átalakítások és összevonások ellenére is.