Küzdelem Welsz Tamás hagyatékáért

2017.05.03. 08:14 Módosítva: 2017.05.03. 08:47
Amilyen izgalmas volt Welsz Tamás élete, olyan fordulatos a hagyatékáért vívott küzdelem is. A 2014. március 20-án egy rendőrségi gépkocsiban elhunyt kalandor után maradtak ingatlanok (Érden és Budán), de ingóságok (autók, órák) és tartozások is.

Április 7-én nagy ramazúri volt Welsz Tamás egykori főhadiszállásának környékén. Az érdi Bádogos és Fényező utcák határolta, magas fallal körülvett telep körül többféle biztonsági erő, sőt még rendőrök is felbukkantak.

Először egy 10-15 fős, erőemberekből álló csapat próbált meg bejutni a Welsz-birtokra. Egy ablak betörése után ez vélhetően sikerült is, de a riasztóberendezés megszólalt, és mozgósított egy másik őrző-védő céget is.

Végül a Welsz család kihívta a rendőrséget is.

Az igazoltatások és a helyszíni szemle végén kiderült, hogy csak kisebb kár keletkezett, és a garázsban tárolt nagy értékű járművek – így kilenc autó, két motor és egy jetski – a Welsz-ingatlanon maradtak. A konfliktus alapvető oka az volt, hogy Welszék ingatlanjában olyan vagyonelemek is vannak, amelyek mást illetnek, de az erről szóló végzést már évek óta nem sikerül végrehajtani.

Vélhetően ebben, az általunk pontosan nem ismert áprilisi összecsapásban is olyanok adtak megbízást a védelmi cégnek, akik úgy érezték, hogy vagyonuk van a telken. A ritka komplikált hagyatéki helyzetben legalább öt pozíciót érdemes megismerni.

1. W. Fanni és édesanyja, Orsolya – vagyis Welsz Tamás kislánya és korábbi felesége

Welsz Tamás természetes örököse az egyetlen gyermeke, a 11 éves Fanni. Az ő érdekeit elsősorban a Welsz Tamástól már évekkel ezelőtt elvált egykori feleség, Orsolya védi. Mivel az elhunyt üzletember nem írt végrendeletet, a jog szerint minden vagyona a kislányát illetné, de látni fogjuk, hogy ennél sokkal, de sokkal bonyolultabb a helyzet.

2. H. Andrea – Welsz Tamás korábbi élettársa

Halála előtt Welsz Tamás már jó ideje H. Andreával élt együtt, közösen vállalkoztak, illetve utaztak folyamatosan a különféle egzotikus helyszínekre. H. Andrea a különböző eljárásokban most az érdi ingatlanban maradt használati tárgyait, egy motort, ékszereket, illetve egy devizaszámla összegének a felét szeretné visszakapni. Ahogyan igényt tart egy olyan gépjárműre, egy Audi Q7-esre is, amelyet az általa tulajdonolt és ügyvezetett szlovák cég birtokol.

3. H.-né Ilona – Welsz Tamás édesapjának a volt élettársa

Welsz Tamás még jóval halála előtt, elővigyázatosságból több értéket, így ingatlanokat is édesapjára, W. Antalra íratott. Ennek több oka is lehetett, például az, hogy Welsz ellen vagyonosodási vizsgálat is indult. Tóni bácsi, az édesapa is ott élt az érdi birtokon, volt egy élettársa, Ilona néni. Komplikációt okozott, hogy Tóni bácsi agyvérzést kapott és élete végén cselekvőképességet kizáró gyámság alá került. Azóta el is hunyt, rövid egyoldalas, kézzel írt végrendelete alapján Ilona nénire hagyott egy ingatlant, így ő is bekerült a történetbe.

4. W. Katalin – Kati néni, Welsz Tamás nagynénje

Welsz Tóni bácsinak él külföldön egy lánytestvére, akiről egy ingatlan felének az erejéig szintén megemlékezett a végrendeletében. Kati néni, a távoli rokon passzív szereplője a történetnek.

5. Börcsök Sándor – Welsz mentőautós cégének a felszámolója

Welsz Tamás zavaros cégei után sok-sok adósság is maradt. Welsz irodája a Vár oldalában, az I. kerület Logodi utca 28. alatt volt. A jelzáloggal terhelt, de remek fekvésű budai ingatlanban volt az Afrikába mentőautókat szállító, illetve azokat itthonról üzemeltető Charity March Kft. székhelye. A társaságnak adósságai vannak, felszámolási eljárás alá került, amelyet a sok, állami kötődésű felszámolásban is aktív, sztárfelszámoló Börcsök Sándor vezet. Ő az adósságok rendezése érdekében szeretné megszerezni a Charity March mentőautókból, utánfutókból és teherjárművekből álló, Érden tárolt vagyonelemeit.

Maga a történet

Ők tehát a szereplők, és jöjjön a konfliktus. Ameddig Welsz Tamás (vagy ahogyan a családban hívták, Tencsi) élt, a családtagok látszólagos békében éltek. Érden, egy nagyobb terület különböző építményeiben együtt lakott több generáció. Ez volt a bázisa Welsz Tamásnak és élettársának, Andreának. Minden két hétből egyben, amolyan váltógazdaságszerűen velük volt Fanni, a 11 éves kislány. Egy másik épületben lakott Tóni bácsi, illetve az ő élettársa, Ilona. Külön érdekesség, hogy a perek iratanyaga szerint az érdi épületegyüttesben lakott olykor Aston is, vagyis Welsz tolmácsa.

A kalandor ugyanis, bár felnőtt életében szinte folyamatosan úton volt, havonta megfordult Panamában, Bissau-Guineában és más egzotikus helyszíneken, mégsem tanult meg tárgyalási szinten angolul.

Legtöbbször Aston, ha ő nem volt ott, akkor az élettárs, vagyis Andrea fordított neki.

A haláleset

Amikor Welsz Tamás elhunyt, hamar megjelent Érden az örökös, vagyis Fanni és az édesanyja, N. Orsolya, akitől Welsz Tamás még 2010-ben elvált. Az örökösök arra kérték az ingatlanba be nem jelentetteket, hogy távozzanak, a háttér-beszélgetésekből élesen világít, hogy az egykori feleség és az egykori élettárs perben és haragban áll.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Welsz Tamás korábban bizonyos értékeit, főleg nagy értékű ingatlanokat az édesapjára íratott. Tóni bácsi ugyanis hamarosan nagyon beteg lett, agyvérzést kapott, nem volt már önállóan cselekvőképes. Élete végén az érdekeit gyakran változó gyámok képviselték, majd az idős és beteg ember meghalt.

Az Országos Mentőszolgálat budai mentőállomása, ahová rendőrök vitték Welsz Tamást, miután a vállalkozó rosszul lett, miközben a Központi Nyomozó Főügyészségre vitték 2014. március 20-án. A mentőállomáson az orvosok nem tudták megmenteni Welsz Tamás életét.
Az Országos Mentőszolgálat budai mentőállomása, ahová rendőrök vitték Welsz Tamást, miután a vállalkozó rosszul lett, miközben a Központi Nyomozó Főügyészségre vitték 2014. március 20-án. A mentőállomáson az orvosok nem tudták megmenteni Welsz Tamás életét.

Nehéz végrehajtás

A változó gyám személye akkor lett hangsúlyos, amikor Welsz halála után a felszámoló, illetve a korábbi élettárs szeretett volna bizonyos, Érden tárolt értékeket, autót, motort, utánfutót elvinni, és ezekre úgynevezett ingóság kiadására vonatkozó végzéseket szereztek. A végzések végrehajtását ugyanis nehezítette, hogy azt nem lehetett kin végrehajtani, mert mindig változott, hogy éppen ki képviseli az idős ember érdekeit.

Az autókért, utánfutókért, motorért harcoló felszámoló és Andrea, a volt élettárs jogi iratokkal követelte a nekik járó tulajdont, de az érdi birtok felett diszponáló Welsz család ezt akadályozta, mondván, a vagyontárgyak maradjanak csak az érdi garázsban, mert szerintük bőven vannak még nyitott jogi eljárások. Ameddig ezek nem zárulnak le, addig ne kerüljön ki a látókörükből a sok érték. Kölcsönös gyanú ugyanis a felek között, hogy amennyiben a másik oldal diszponálhat valamely ingóság felé, akkor azt a másik tönkreteszi vagy saját hasznára eladja.

A leginkább hadakozó feleknek bőven vannak érveik, álláspontjukat igazoló ítéletek, végzések, feljelentések, de a jogi helyzet biztosan összetett. Nem is tennénk kísérletet arra, hogy az offshore-iratokkal igazolni próbált vagyonokról mi állást foglaljunk, hiszen körülbelül ilyen bonyolultságú kérdések vannak a perekben:

Érvényes-e az a visszamenőleges dokumentáció, amelyben Welsz Tamás egy Bissau Guinea-i útlevéllel Szlovákiában megpróbálta jogilag rendbe tenni egy szabálytalanul létrehozott Seychelle-szigetek cége okiratait?

Panama

Szóval ilyen és hasonló furmányok övezik az eljárásokat, nem vágta tehát könnyű fába a fejszéjét az a magyar bíróság, amelyik megpróbál igazságot tenni egy ilyen ügyben. A helyzetet bonyolítja, hogy Panamában is zajlott egy büntetőeljárás Welsz Tamás és élettársa Andrea ellen. Értelemszerűen az eljárás ma már legfeljebb utóbbi ellen folyhatna, de az ő környezetéből azt hallottuk, hogy Andrea immár az ügy gyors és elmarasztalás nélküli lezárásában bízik.

Úgy tudjuk, hogy ez a büntetőeljárás eredetileg egy panamai offshore-birtokba került solymári ingatlanról szól. A telek egykoron H. Andrea birtokában állt, ám azt egykori férje, B. Gábor cégügyeihez fedezetnek átengedte. Aztán elvált, és most a perben álló felek (Andrea, illetve az ő egykori férjének a testvére) egy panamai offshore cég valódi vagy hamis részvényeinek tulajdonáért, iratok valódiságáért, hamisításáért perlik egymást.

Welsz Tamás
Welsz Tamás
Fotó: Charity March

Minden döcög tovább

A tétek nagyok, jelenleg mindenki harcol mindenki ellen, és a felek – fogalmazzunk erősen visszafogottan – nem igazán kedvelik egymást.

A közös vagyon megosztásáról a Budaörsi Járásbíróság előtt zajló eljárás olykor azt is firtatja, hogy milyen legális jövedelme volt egykoron Welsznek, illetve a cégeinek, amelynek révén a nagy értékű autókat, ingatlanokat és órákat felhalmozhatta.

Andrea, a volt élettárs okfejtése szerint ezek a jövedelmek legálisak voltak, de dokumentáció nincsen róluk, és a részletek üzleti titkokat tartalmaznának.

Állítólag a Charity March, illetve olyan cégek, amelyekhez papíron nem volt közük, halászati jogokat adtak-vettek, kesudió-kereskedelemben betöltött közvetítésért kaptak jutalékot, bányakoncessziós jogokhoz, állampolgársághoz segítettek másokat. Welsz Tamás az egyik gondolat szerint egyfajta diplomáciai tevékenységet végzett Afrikában – más kérdés, hogy ezt Magyarországon senki nem ismerte el. Az eljárások e hónapban is folytatódnak.