Kémjátszmába fordult egy német adóügyi nyomozás

2017.05.04. 15:00 Módosítva: 2017.05.05. 11:03

A német hatóságok múlt pénteken letartóztattak egy svájci kémet, aki adóügyi nyomozókról gyűjtött információkat - írja a BBC. Az 54 éves, Daniel M. nevű férfit egy frankfurti szállodában kapta el a német elhárítás, akár 10 év börtönt is kaphat, ha rábizonyítják, hogy 2012 óta kémkedett. 

A nyomozás, ami miatt a svájciak besúgót szerveztek be az adóhatóság soraiból, 2010 óta tart, célja, hogy német adóelkerülők Svájcban bújtatott vagyonát feltárják. A beépített ember (akinek személye egyelőre nem ismert) a gyanú szerint nyomozókkal kapcsolatos adatokat szolgáltatott a most elfogott kémnek. 

A nyomozás keretében eurómilliókat fizettek ki az Észak-Rajna-Vesztfáliai nyomozók informátoroknak svájci banktitkokat tartalmazó anyagokértA nagy erőfeszítés és pénzbefektetés megéri a németeknek, mert mióta intenzívebben rámentek az eltitkolt vagyonok felderítésére, a ráköltött összeg többszöröse jött vissza adóbevételként. Svájc szerint azonban szimpla adatlopásról van szó, és tiltakoznak a német hatósági gyakorlat ellen.