A magyar fél totojázása miatt nincs brüsszeli döntés a 3-as metróról

2017.05.10. 09:09

Az unió azért nem léphet a 3-as metró felújításának támogatása ügyében, mert a kormány késlekedik a szükséges dokumentumok benyújtásával – írja a Népszava. 

Az Európai Bizottság egy illetékese azt közölte a lappal, hogy még nem kapták meg a magyar féltől a 3-as metró felújításának projektszintű részletes leírását, ezért döntés sem született a támogatásról. Az Integrált Operatív Fejlesztési Programban 137,5 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány a projektre, kérdés, hogy ebből mennyit vállal át Brüsszel, ha átvállal. „Természetesen az Európai Bizottság elviekben készen áll a projekt támogatására, de végső döntést csak azután hoz, hogy megismerte a tagállam által benyújtott részletes projektdokumentációt” – fogalmazott a forrás. 

A Népszava által megkérdezett szakértő a főváros és a kormány közös felelősségének nevezte a támogatási kérelem beadásának elhúzódását. A főváros szerepe ebben a szakmailag nem jól előkészített a projekt volt, a kormányé pedig az, hogy szabad teret ad a túlárazott beruházásoknak. A projekt előrehaladását ismerő szakértő 6-8 hónapra becsüli azt az időt, ami alatt megszületik a döntés, vagyis ha most beadná a dokumentációt Magyarország, leghamarabb év végére derülne ki, mekkora uniós támogatásra számíthat a beruházás. Ha további hónapok telnek el, a támogatói döntés 2018-ra tolódhat át.

A 3-as metró szerda reggel is leállt, mert füstölni kezdett egy szerelvény a Nyugatinál, a felújítás a főváros tájékoztatása szerint az év második felében kezdődhet a brüsszeli döntéstől fúüggetenül.