Mégsem emeli a családi pótlékot a kormány

2017.05.10. 10:14

Nem tervezi a családi pótlék emelését jövőre a kormány, mert hatékonyabbnak tartja a munkához kötött támogatásokat - ezt mondta az ATV műsorában Novák Katalin. az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Mindez azért különösen érdekes, mert múlt héten még arról lehetett olvasni, hogy a kormány 2018-ban a tervezett demográfiai programjával az egész gazdaság- és társadalompolitikáját a családok támogatásának rendeli alá, ennek részeként pedig az alanyi jogon járó családtámogatásokat is szélesítené a kormány. 

A Portfolio írt április végén arról, hogy a kormány már két olvasatban tárgyalta a gyerekvállalást ösztönző demográfiai programot, aminek része a meglévő alanyi jogon járó támogatások bővítése és újak bevezetése. 

Novák Katalin most ennek mondott ellent. Hogy az mit jelent pontosan, hogy a kormány hatékonyabbnak tartja a munkához kötött támogatásokat az alanyi jogon járóknál, azt nem fejtette ki az államtitkár. Ez mindenesetre azt jelenti, hogy a kormány

a jövőben is leginkább a középosztálybeli családok támogatására gondol, amikor "a családok támogatásáról" van szó,

hiszen a munkához kötött támogatásokból nyilván kiesnek a legszegényebb, tipikusan bizonytalan munkaerőpiaci helyzetű családok. A középosztályra kalibrált szociálpolitika persze egy érthető cél a kormány részéről (leginkább azért, mert a középosztály biztosabban elmegy szavazni), bár Magyarország az elmúlt időben nem állt nagyon jól a gyermekszegénységgel kapcsolatban, amin viszont a középosztály anyagi támogatása nem nagyon segít.

Az államtitkár azt is mondta, hogy a családokat már így is nagyon sok mindennel támogatja a kormány, egy átlagos jövedelmű, két gyermekes család például gyakorlatilag nem fizet személyi jövedelemadót, 2018-ban pedig 1900 milliárd forint közvetlen támogatást kapnak majd "a családok".