Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szövetkezetben terelné dolgozni a Fidesz a nyugdíjasokat

2017.05.10. 11:31

Nagyon érdekes új ötlettel állt elő a Fidesz és a KDNP két prominense, Kósa Lajos és Harrach Péter, hogy enyhítsék a magyar gazdaságot gúzsba kötő munkaerőhiányt, ugyanis beadtak egy törvényjavaslatot, amely

bevezetné a közérdekű nyugdíjas szövetkezet intézményét

amin keresztül visszaterelné az erre nyitott nyugdíjasokat a munkaerőpiacra. Ahogy a parlament.hu-n elérhető dokumentumban olvasható, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet értelemszerűen egy szövetkezet, amelynek a tagjainak legalább 90 százaléka nyugdíjas, és amelynek célja, hogy

tagjai, illetve a még aktív időskorúak számára foglalkoztatást, munkaerőpiaci reaktivizálást biztosítson annak érdekében, hogy a következő generációk számára a náluk felhalmozódott tudás, szakmai- és élettapasztalat átadásra kerüljön, érvényre juttatva ezzel a közérdeket.

A tagoknak vagyoni hozzájárulást kell vállalni a szövetkezetben, a szövetkezetnek a megkeresett pénzt pedig egy közösségi alapba kell tennie, amelyet "a szövetkezet tagjának vagy vele közös háztatásban élő közeli hozzátartozójának a szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális jellegű szükségleteinek a kielégítésére kell felhasználni."

Kósa és Harrach indoklása szerint azért van szükség a nyugdíjas szövetkezetekre, mert "a foglalkoztatás körében a munkanélküliség nagy léptéke ellenére munkaerőhiány tapasztalható, ez munkaerő piaci kiegyensúlyozatlanságot eredményez, amit meg kell kísérelni enyhíteni". Ráadásul szerintük az idősek tipikusan elszigetelődnek a munkaerő-piactól és így elszakadnak a közösségtől, ha nem dolgoznak, ráadásul amúgy nehéz őket visszasegíteni a piacra, úgyhogy ebben segíteni kell.

Erre pedig a szövetkezeti forma nagyon alkalmas, amely "nagy hagyományokra" épül Magyarországon. 

A javaslat amúgy nagyrészt abból áll, hogy minden törvénybe, amelyben valamilyen külön szabályozás alá esnek a szövetkezetek, beírnák, hogy létezik nyugdíjas szövetkezet is.