Matolcsyék nekimentek a költségvetésnek

D KOS20170421030
2017.05.16. 17:15

Elmaradhatnak a 2018-as költségvetési törvényjavaslatban szereplő előirányzattól az egyes bevételek és kiadások, így a kitűzött,  2,4 százalékos GDP-arányos hiánycélt csak akkor lehet elérni, ha törlik a költségvetésből Országvédelmi Alapot -  ezt írja kedden közzétett költségvetési jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ezzel Matolcsyék eléggé nekimennek a kormánynak, amely éppen hogy növelni akarja jövőre az Országvédelmi Alapban lévő pénzt, az idei 30 milliárdról 60 milliárdra. Vagyis 

az MNB azt javasolja, hogy a kormány egyszerűen ne költse el a magának félretett 60 milliárdját. 

Az Országvédelmi Alap teljes törlése önmagában a GDP 0,2 százalékával kedvezőbb egyenleget eredményezne, vagyis ha ez nem történik meg, akkor nagyjából 2,6 százalékos lesz a hiány. A Nemzeti Bank több ponton sem ért egyet azzal, ahogy a kormány a költségvetési javaslat szerint a jövőt látja: 

  • A költségvetési törvényjavaslatban szereplő 4,3 százalékos jövő évi gazdasági növekedési előrejelzés jelentősen meghaladja a jegybank márciusi Inflációs jelentésének 3,7 százalékos előrejelzését és a piaci elemzői várakozásokat. Az NGM nagyobb bértömeg-növekedésre és magasabb létszámbővülésre számít, mint az MNB.
  • Az MNB szerint  költségvetés bevételei alacsonyabbak lesznek, 0,7 százalékkal kevesebb folyik majd be az államkasszába, mint ahogy arra a kormány számít. Ennek az lesz főleg az oka a jegybank szerint, hogy a jövedelmet és a fogyasztást terhelő adókból kevesebbet tud majd beszedni az állam, mint azt az NGM gondolja. 
  • Az MNB szerint abban is túl optimista a kormány, hogy csökkenhet a GDP-arányos adósságráta: az NGM szerint 1,9 százalékponttal, az alacsonyabb növekedésre számító MNB szerint viszont csak 0,7-0,8 százalékponttal csökkenhet jövőre, 72,4 százalékra év végére.

Mindez részben ahhoz is vezet, hogy ha a kormány el akarja költeni azt a 60 milliárd forintot, amit félre akar tenni az amúgy elég szabad felhasználású Országvédelmi Alapba, akkor nem lehet majd tartani a kitűzött 2,4 százalékos hiánycélt. 

A jegybank előrejelzése szerint 2017-ben teljesíthető a törvényben előirányzott költségvetési hiány, ezért érdemes lehet megvizsgálni, hogy nem kellene előre hozni egyes 2018-ra tervezett kiadásokat, hogy így könnyebb legyen elérni a 2018-as célt. 

A 2018-as hiány miatt amúgy korábban az NGM is aggódott: egy kiszivárgott kormányzati előterjesztésből kiderült, hogy az NGM azzal számolt, hogy jövőre a kormánynak 248 milliárd forintot kellene előteremtenie valahonnan, ha 2,4 százalékon akarja tartani a költségvetési hiányt. Erre több javaslata is volt a minisztériumnak, bár az Országvédelmi Alap törlése nem szerepelt közöttük. Volt szó viszont az erdőgazdaságok privatizációjáról, az állami beruházások csökkentéséről, és a költségvetési tartalék 30 milliárdos megvágásáról.