Molnár Csaba: Nem is kér vissza 18 milliárdot az EU

2017.05.16. 14:36

Hazudik a magyar kormány arról, hogy az Európai Bizottság 18 milliárd forintot követel vissza a egységes monitoring információs rendszer (EMIR) kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt - ezt közölte az MTI-vel Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció Európai Parlamenti képviselője. Molnár szerint csak a "Gyurcsány Ferenc ellen több mint 10 éve tartó lejáratókampány" új szakasza kezdődött azzal, hogy "Lázár János a fideszes papagáj-kommandóval és a teljes propagandagépezettel" a 18 milliós visszafizetésről kezdett beszélni.

A képviselő azt írja, hogy az Európai Bizottsághoz fordult információkért, miután "az EMIR-rendszerrel kapcsolatban korábban kilenc független vizsgálat is kimondta, hogy nem történt törvénytelenség", és erre válaszul Franck Sébert, a brüsszeli testület regionális politikai főigazgatója kedden arról tájékoztatta, hogy

az eljárás még nem zárult le, az még mindig folyamatban van, így nem is állapíthattak meg semmiféle visszafizetési kötelezettséget.

Ahogy arról korábban írtunk, a magyar kormány nemrég arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Európai Bizottság 18 milliárd forintot követel a kormánytól, mert súlyos szabálytalanságokat állapított meg nyolc, 2003 és 2009 között megkötött szerződés ügyében. A vizsgálatok során kiderült, hogy a felelős állami szervek a Welt 2000 Kft. részére a közbeszerzési szabályokat súlyosan megsértve, a magyar állam érdekeivel ellentétes módon juttatták el üzleti köröknek a 12 ezer milliárd forintot kezelő EMIR-rendszer működtetését.

Ez a rendszer volt az, amelyen keresztül az összes magyar uniós pályázatot kezelni kellett. Lázár János korábban próbálta elérni, hogy a Welt 2000 adja át a rendszer üzemeltetését az államnak, de a cég erre nem volt hajlandó. Lázárék ezután úgy oldották meg a "problémát", hogy az állam megvásárolta a Welt 2000 kft.-t. Ezután a cég egyik volt tulajdonosa, Komáromi András egy nappal az után, hogy az állam megvette a céget, meghalt

Lázár János a múlt héten azt mondta,  büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen Welt 2000 Kft. 2003-2009 közötti tevékenysége miatt. Budai Gyula fideszes képviselő pedig hétfőn közleményben követelte, hogy Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára tisztázzák magukat az ügyben, ugyanis a volt miniszterelnök és felesége, aki 2002-től a Miniszterelnöki Hivatal EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese volt, képviselték a szabálytalanságokat elkövető állami szervezet. Vagy ahogy a fideszes politikus közleménye fogalmaz: 

úgy tűnik, ismételten felszínre került egy olyan "családi biznisz", amelyet szervezetten hajtottak végre és "átvágták", megkárosították vele Magyarországot.