Virgil
0 °C
3 °C

A vezetés rossz döntései miatt kell bezárni a Teva gödöllői gyárát

2017.05.18. 12:34

Vezetési kudarcok miatt kénytelen bezárni az infúziós szereket és vakcinákat gyártó magyar injekció-üzemét és elbocsátani ötszáz dolgozót az izraeli Teva - ezt írja a Háárec izraeli lap csütörtöki száma alapján az MTI. Az izraeli lap szerint a Teva irányítási hibák miatt 14 éves mélyponton van, 34,6 milliárd dolláros (mintegy 9500 milliárd forint) pénzügyi tartozása van, és nem világos, hogy ezt képes lesz-e törleszteni, s mindez azzal fenyegeti, hogy elveszítheti önállóságát.

A vállalat legnagyobb tévedése az Actavis Generics felvásárlása volt 38,3 milliárd dollárért 2016 augusztusában, miközben a generikus gyógyszerek piacán egyre fokozódott a verseny, és csökkentek az árak. Emellett kisebb kudarcok is voltak, köztük az, hogy megvették a mexikói Rimsa nevű céget 2016. márciusban 2,3 milliárd dollárért.

A Teva 2012-ben vásárolta meg gödöllői üzemét, amelytől megválik, noha összesen 110 millió dollárt fektetett bele. A vállalkozás a Háárec szerint az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatala (FDA) időszakos vizsgálatai miatt bukott meg, miután 2016-ban az FDA gyártási előírások megszegése miatt két antibiotikum kivételével megtiltotta a gödöllői Teva-gyárban készült gyógyszerek importját.

A Teva azt tervezi, hogy kedvezmények ajánl fel az idő előtt nyugdíjba vonuló dolgozóknak. A cég 80 millió dollárt már törölt a magyar befektetés miatt könyveiből, és bár több tízmilliót költött el sikertelenül a hibák kijavítására, további 87 millió dollárt kell majd leírni, ha nem talál vevőt a gödöllői gyárra.

A Háárec szerint aggodalomra ad okot a gyorsaság, amellyel a Teva a hibák nyomán lemondott a gödöllői gyárról, bár a vállalat hatékonyság-növelő intézkedéseire fogta a magyar gyár bezárását.