Árpád
-2 °C
4 °C

Kér egy olasz kastélyt ingyen?

2017.05.18. 11:33

Ha régóta fájt a foga egy olasz kastélyra, villára vagy akár csak egy elhagyott több száz éves apátságra, akkor most örülhet. Olaszország ugyanis bizonyos feltételekkel ingyen megválik 103 történelmi épületétől, írja az Inhabitat.  

A fő cél az, hogy privatizálva ezek az épületek turisztikai funkciót kapjanak és szállodákként, zarándokhelyekként, fürdőkként és hasonlókként tudjanak üzemelni, ezzel is tehermentesítve a turizmus által agyonterhelt területeket.

Az egyik eladó kastély
Az egyik eladó kastély
Fotó: Agenzia del Demanio

Roberto Reggi az állami ingatlankezelőtől el is mondta a Localnak, hogy zarándokokat, bringásokat, turistákat és túrázókat várnak majd az így megnyíló helyekre. Szerte az országban odaadnának ezért történelmi műemlékeket, melyek közül 44 elve történelmi- vagy zarándokútvonal mellett fekszik, a maradék 59 pedig bejáratott biciklis útvonalak mellett. 

Alapvetően 40 év alatti vállalkozókat keresnek, akik 9 évre kapnák meg az üzemeltetési jogot, amit plusz 9 évre meg lehet hosszabbítani, ha elégedettek a felek az eredményekkel. Egyes esetekben pedig 50 éves üzemeltetési jogot is kiadna később az állam.

Valaha nyári rezidenciaként volt használatos ez a villa a Via Francigenán, most eladó
Valaha nyári rezidenciaként volt használatos ez a villa a Via Francigenán, most eladó
Fotó: Agenzia del Demanio

Ez a 103 ingatlan pedig még csak a kezdet, a következő években még 200 hasonló ingatlannal terveznek. Mindez nem kifejezetten újszerű megoldás Olaszországban,  az elmúlt két évben például a Világítótorony-projekt keretében nagyjából 30 világítótornyot adtak ki hasonló céllal. 2013-ban pedig még államadósság csökkentése érdekében árvereztek el 50 műemléknek számító ingatlant, többek közt erődöket vagy szigeteket is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?