Kér egy olasz kastélyt ingyen?

2017.05.18. 11:33

Ha régóta fájt a foga egy olasz kastélyra, villára vagy akár csak egy elhagyott több száz éves apátságra, akkor most örülhet. Olaszország ugyanis bizonyos feltételekkel ingyen megválik 103 történelmi épületétől, írja az Inhabitat.  

A fő cél az, hogy privatizálva ezek az épületek turisztikai funkciót kapjanak és szállodákként, zarándokhelyekként, fürdőkként és hasonlókként tudjanak üzemelni, ezzel is tehermentesítve a turizmus által agyonterhelt területeket.

Az egyik eladó kastély
Az egyik eladó kastély
Fotó: Agenzia del Demanio

Roberto Reggi az állami ingatlankezelőtől el is mondta a Localnak, hogy zarándokokat, bringásokat, turistákat és túrázókat várnak majd az így megnyíló helyekre. Szerte az országban odaadnának ezért történelmi műemlékeket, melyek közül 44 elve történelmi- vagy zarándokútvonal mellett fekszik, a maradék 59 pedig bejáratott biciklis útvonalak mellett. 

Alapvetően 40 év alatti vállalkozókat keresnek, akik 9 évre kapnák meg az üzemeltetési jogot, amit plusz 9 évre meg lehet hosszabbítani, ha elégedettek a felek az eredményekkel. Egyes esetekben pedig 50 éves üzemeltetési jogot is kiadna később az állam.

Valaha nyári rezidenciaként volt használatos ez a villa a Via Francigenán, most eladó
Valaha nyári rezidenciaként volt használatos ez a villa a Via Francigenán, most eladó
Fotó: Agenzia del Demanio

Ez a 103 ingatlan pedig még csak a kezdet, a következő években még 200 hasonló ingatlannal terveznek. Mindez nem kifejezetten újszerű megoldás Olaszországban,  az elmúlt két évben például a Világítótorony-projekt keretében nagyjából 30 világítótornyot adtak ki hasonló céllal. 2013-ban pedig még államadósság csökkentése érdekében árvereztek el 50 műemléknek számító ingatlant, többek közt erődöket vagy szigeteket is.