Paks 2-t is célba veheti Mészáros Lőrinc

2017.05.18. 13:51

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő két tőzsdei cég, az Opimus és a Konzum együtt 51 százalékos többségi tulajdont vásárolt a nukleáris erőművekkel és vegyiparral foglalkozó cseh  Královopolská Ria magyarországi leányvállalatában – erről adott ki közleményt az Opimus és a Konzum. Ez azt jelzi, hogy 

Mészáros Lőrincnek az építőipar, az agrárium, a vendéglátás és a pénzügyek után az energiapiacon is nagy tervei lehetnek. 

A KPRIA Magyarország Zrt.-t még 2015-ben alapította a cseh cég és a Konzum közösen, bele is vettük a Mészáros Lőrinc külföldi érdekeltségeiről szóló cikkünkbe. Eddig a magyar félnek nem volt benne többségi részesedése, most viszont a Konzum a részvények 11, az Opimus pedig 40 százalékával bír. Mészáros cégein kívül tulajdonos marad a cégben a brnói anyavállalat a részvények 44 százalékával, 5 százalék pedig egy szlovák üzletembernél, bizonyos Szabó Gejzánál van. 

A KPRIA, ahogy (eddigi) cseh anyavállalata, mérnöki tevékenységgel és műszaki tanácsadással foglalkozik. A cseh cég a közlemény szerint „Közép-Kelet-Európa egyik legjelentősebb tervezőmérnöki, kivitelezési és tanácsadói tevékenységet végző cége”, amely a világ nyolc országában van jelen, és olyan megrendelői vannak, mint az Alstom, a Skoda, vagy a Dukovany és Temelini Atomerőmű.

A közleményben az szerepel, hogy „az Opimus, a Konzum és a cseh KP RIA stratégiai együttműködésük értelmében közös vállalatukkal további terjeszkedésre készülnek a régióban, elsősorban a hagyományos és atomerőművi fejlesztések, valamint a szennyvízkezelési beruházások terén”. Ezek után nem lennénk meglepve, ha 

Mészáros új cége megjelenne a Paks 2 körüli közbeszerzéseken. 

Ahogy arról korábban írtunk, a paksi bővítéssel kapcsolatos közbeszerzések már a nyáron megjelennek, a beszállítókról az orosz kivitelező cég dönthet.