Sára, Márió
2 °C
6 °C

Beütött a szamócaválság

2017.05.19. 14:24

Magyarországon az idén várhatóan nagyjából 30 százalékkal kevesebb szamóca terem a fagyok okozta károk miatt - ezt a szomorú hírt közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

A NAK szamóca-körképe szerint a legnagyobb termőterületeken (Bács-Kiskun és Pest megyében) a téli hideg és a tavaszi fagyok nagy kárt okoztak a szabadföldi szamócaültetvényekben. Ennek ellenére kisebb mennyiségben már a napokban lehet majd szabadföldi szamócát kapni a piacokon, üzletekben. Az úgynevezett hajtatott (üvegházi, fóliás) magyar szamóca, a köznyelvben (földi) epernek hívott gyümölcs pedig már néhány hete kapható. 

Az országban lévő mintegy 800 hektáros termőterület hozzávetőlegesen fele hajtatás (üvegház vagy fólia). Az évi átlagos szamócatermés 8-10 ezer tonna, ami a szabadföldi viszonyok miatt évente változó. Emellett évente úgy 3 ezer tonna szamócát importálunk, ennek felét Spanyolországból, negyedét pedig Görögországból. 

Az agrárkamara amúgy mindenkit szeretettel emlékeztet, hogy a valódi eper egyébként fán terem, és a szamócától rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába tartozik.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft