Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

A balatoni vendéglátósok nem szeretnének kötelező szervizdíjat

2017.05.22. 07:21

A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet támogatja, a balatoni vendéglátósok viszont ellenzik a 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetéséről szóló javaslatot, amelyet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége dobott be, derül ki a Magyar Nemzet, illetve a Népszava hétfői számában megjelent összeállításból.

A szállodások azért próbálnak lobbizni a szervizdíjért, mert szerintük ebből a pénzből lehetne többet fizetni az alkalmazottaknak, akik így talán nem mennének külföldre dolgozni. A Magyar Nemzetnek Várnai Zsuzsa, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke elmondta: a szakszervezet már el is küldte a javaslatot támogató levelét a Magyar Turisztikai Ügynökségnek.

A Népszava viszont balatoni vendéglátósokat szólaltatott meg, akik ellenzik a javaslatot. Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, szállodatulajdonos szerint a kötelező szervizdíj nem lenne más, mint egyszeri kötelező áremelés. Úgy vélte, a további áfacsökkentés jobb megoldás lenne.

A vendéglátás forgalmi adója az idén 18 százalékra csökkent, jövőre 5 százalékra mérséklődik, már elindult a bérek emelkedése az ágazatban. "Jövőre még nagyobbat léphetünk, elérhetjük az Ausztriában a vendéglátásban kínált fizetés 70 százalékát. Ez lehet a lélektani határ, amiért remélhetően egyre többen itthon maradnak, és nem odakint vállalnak munkát" - mondta a Népszavának.