Krisztina
19 °C
25 °C

Félmilliárdos pusztítást végzett az áprilisi ítéletidő a Bükkben és a Zemplénben

2017.05.22. 09:32

Az áprilisi havazás és vihar mintegy félmilliárd forint kárt okozott a Bükkben és a Zempléni-hegységben – közölte az MTI-vel Zay Adorján, a terület állami erdőit kezelő Északerdő Zrt. vezérigazgatója.

Az összesítések szerint több mint 100 ezer köbméter fa borult ki a hó és szél miatt, túlnyomórészt bükk, de a fenyők és tölgyek is megsínylették a történteket. A veszteségek kilencven százaléka a Bükk-, tíz százaléka a Zempléni-hegységet érintette. A legnagyobb pusztítást a répáshutai erdészeti igazgatóság területe szenvedte el, ott 60 ezer köbméter fa károsodott.

Az összesített becsült kárérték mintegy 500 millió forint, ez tartalmazza a faanyag értékvesztését, az erdőfelújítás költségét, valamint az erdészeti és turisztikai létesítményekben esett károkat is. Zay Adorján tájékoztatása szerint, bár a közutak felszabadítása a havazás és vihar után 4-5 napon belül befejeződött, a Bükkben levő erdészeti utakon május végéig elhúzódik a munka, és csak ezután kezdődhet meg a kidőlt fatörzsek kitermelése, amennyiben a szükséges hatósági engedélyeket megkapják.

Az biztos, hogy a kárfelszámolással idén nem végez az erdőgazdaság, a munka áthúzódik 2018-ra is, a turistáktól, erdőjáróktól azt kérik, hogy továbbra is fokozott óvatossággal közlekedjenek a Bükkben és a Zemplénben - mondta a vezérigazgató.