Az Opimus bevásárolta magát egy gabonafeldolgozóba

2017.05.23. 13:36

Az Opimus Group Nyrt. közvetett módon 6 százalékos részesedést szerzett a KALL Ingredients Kft.-ben – derül ki az Opimus bejelentéséből, amit a Budapesti Értéktőzsde honlapján tett közzé. A társaság 45 milliárd forintos zöldmezős beruházással valósítja meg észak-alföldi gabonafeldolgozóját, a gyár 2017 nyarán megkezdi működését. A Tiszapüspöki üzemben izocukor és alkohol mellett takarmány-alapanyagot állítanak majd elő.

Még az idén nyáron átadják a Tiszapüspöki ipari parkban Magyarország legnagyobb, 100 százalékban magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező gabonafeldolgozó üzemét. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházással megvalósuló gyárban ezt követően évente 530 ezer tonna kukoricát dolgoznak majd fel.

A közlemény szerint az üzem termelőkapacitása az egyik legnagyobb lesz Európában: évi 250 ezer tonna izocukor mellett élelmiszeripari és gyógyszerészeti alkoholt, étolaj alapanyagot és GMO-mentes takarmány-alapanyagot állítanak elő. A Tiszapüspökiben gyártott élelmiszeripari alapanyagok 70-75 százalékban exportra készülnek.

A befektetés azzal magyarázza a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opimus, hogy az Európai Unió cukorpiaci kvótaszabályozási rendszere idén októberben megszűnik, így a hazai cukoripar bővülése kedvező befektetési és megtérülési környezetet biztosít.