Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még mindig Magyarországon a legdrágább alkalmazni valakit

2017.05.23. 14:27 Módosítva: 2017-05-24 15:14:40

A Mazars adó- és üzleti tanácsadó idén is kiadta éves összehasonlító elemzését a közép- és kelet-európai országok adórendszeréről. Hajmeresztő változások nem történtek a régióban 2016-hoz képest, Magyarország még mindig az utolsó helyen áll, ha a munkát terhelő költségeket nézzük, azzal a kitétellel, hogy a családi adókedvezmény miatt a több gyerekesek számára kevesebbe kerül ugyanannyi nettót kifizetni. 

A Mazars két bérkategóriára (500 illetve 2000 eurós bruttó fizetésre) is kiszámolta a foglalkoztatást terhelő adókat. A két változat között elég nagy mozgás van az országok sorrendjében, de hazánk mindkettőnél ugyanúgy utolsó lett gyermektelen munkavállalókat tekintve annak ellenére, hogy idén 5 százalékkal csökkentek a munkáltatói járulékok. Az ábrákon látszik, hogy ha Magyarországon valaki nem részesül családi adókedvezményben, és 500 eurós bruttó fizetést kap, akkor munkáltatója a nettó több mint 180 százalékát fizeti ki foglalkoztatására. Az arány a 2000 eurós fizetési szintén is hasonló.

forrás: Mazars
forrás: Mazars

A gyermektelen munkavállalók foglalkoztatását nézve relatíve a legjobban az albán munkáltatók járnak, ők csak a nettó fizetések kicsit több mint 140 százalékát fizetik ki összesen egy ember után. Akadnak olyan országok, amelyek helyezése között jelentős különbség van az 500-as és a 2000-es kategórián belül, Csehországban, Szlovéniában és Romániában például látványosan drágább magasabb fizetésű dolgozókat alkalmazni. 

forrás: Mazars
forrás: Mazars

A helyzetet variálja, ha belevesszük a három gyerek után járó családi adókedvezményt: így már Magyarország sokkal jobb helyezést ér el, az alacsonyabbik bérkategóriában a második legelőnyösebb az itteni helyzet a munkáltatók számára. Ez azt jelenti, hogy bár gyerekek után járó adókedvezményt a munkavállaló kapja, ha a munkáltató ezt bekalkulálva számítja ki a nettó bért, úgy csak annak 130 százalékát kell összesen kifizetnie a járulékokkal együtt.

forrás: Mazars
forrás: Mazars

A családi adókedvezmény a grafikon alapján jó néhány közép- és kelet-európai országban jellemző adópolitikai eszköz lehet, ugyanis a figyelembe vétele sok ország helyezését megmozgatja. Magyarország mellett például Lettország is az élmezőnybe kerül ezzel a tényezővel korrigálva az értékeket.