Mészáros Lőrinc embere átvette Simicska vasúti üzletét

2017.05.24. 08:00

Sakalj Ferencről írt cikket a Direkt36. A horvátul jól beszélő, Jugoszláviában született férfi ingatlanközvetítőként dolgozott, és akkor került kapcsolatba Mészáros Lőrinccel, amikor a felcsúti polgármester Ugljan szigetén villát akart venni. Mészáros sem horvátul, sem angolul nem tud, így jól jött a vásárlásnál Sakalj segítsége.

2015 májusában létrejött az adásvétel, a Mészáros és Mészáros Kft. horvát cége, a Mirno More d.o.o. nevére írták az ingatlant. A horvát cég vezetője Sakalj Ferenc lett, aki később a Mészáros által felvásárolt eszéki focicsapat vezetőségében is helyet kapott, és úgy mutatták be, mint aki a milliárdost képviseli majd az igazgatóságban.

Majd Sakalj ezután Magyarországon is elkezdett érdekeltségeket szerezni. Például a vasútépítéssel foglalkozó cég, a Vasútautomatika egyszemélyes tulajdonosa lett, dolgozói és eszközei jelentős részét a Simicska Lajos-féle Közgép vasutas cégétől szerezte, amely az elmúlt években már nem igazán kapott állami megbízásokat.

Mészáros embere egy postai szolgáltatásra kitalált vállalkozásban is 25 százalékos részesedést vásárolt tavaly áprilisban. A City Mail Hungary nevű cégről egy időben úgy írtak a sajtóban, mint a Magyar Posta egyetlen lehetséges konkurenséről. Ez a cég volt ugyanis az egyedüli, amelyiknek a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) engedélyezte, hogy tömegesen kézbesítsen leveleket. A cég többségi tulajdonosa egyébként az eszéki klubvezető, a horvát Ivan Meštrović.