4,6 milliárdért vesznek Ybl-épületet az MNB-alapítványok

2017.05.25. 17:07

Az MNB Pallas Athéné Alapítványai 14,9 millió euróért (4,6 milliárd forintért) megvásárolták és felújítják az Ybl Miklós által tervezett, a Hétház tömbhöz tartozó, Andrássy út 40-42-es szám alatti épületeket - írják az alapítványok csütörtöki sajtóközleményükben.

Az Andrássy út 40. és 42. szám alatt álló tömb kivitelezése 1872-ben, Budapest új, nagyszabású sugárútberuházásának részeként kezdődött el Ybl Miklós és Unger Emil tervei alapján. Az eredeti terveken Hétház néven feltüntetett tömb részét képző Andrássy út 40-42. szám alatti háromemeletes épületek ma üresen, kihasználatlanul állnak.

Az évek óta üresen álló, műemléki védettségű tömbben közel 3500 négyzetméternyi bérbe adható terület van, amelyből két szint kereskedelmi célokra, üzlethelyiségként, a felső szintek pedig irodaként hasznosíthatók felújítást után. Az utcaszinten eredetileg is üzlethelyiségek üzemeltek, itt a mai napig megvannak azok a korabeli öntöttvas oszlopok, amelyeket a nagy kirakatok miatt építettek be. 

Az újabb ingatlanvásárlás része annak a folyamatnak, melynek során az alapítványok vagyonuk egyre nagyobb részét helyezik át állampapírokból ingatlanokba. Az MNB és alapítványai már egy rakás nagy értékű ingatlant, köztük több műemléket halmoztak fel, az övéké többek között az Eiffel Palace irodaház, a Postapalota, a régi budai városháza és az Ybl vízház.

A sokmilliárdos ingatlanfelhalmozást sok kritika érte már, de Matolcsy György jegybankelnök szerint ők csak a közvagyont gyarapítják, és ezután is ezt a stratégiát fogják folytatni. A mostani közlemény kitér arra, hogy a hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 156,06 milliárd forintot magyar állampapírban, 21,53 milliárd forintot bankbetétben, 73,12 milliárd forintot ingatlanban tartottak a negyedév végén, 17 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektettek be.