Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Combos büntetést kapott az Union Biztosító

2017.05.26. 10:04 Módosítva: 2017.05.26. 17:12

A Magyar Nemzeti Bank 58 millió forint bírságot szabott ki az Union Biztosítóra, egyebek közt tartalék- és tőkeszámítást érintő módszertani, informatikai, vállalatirányítási, nyilvántartási, számviteli, illetve a biztosítási ügyfélszerződéseket érintő jogsértések miatt – írja a jegybank honlapján. A feltárt szabálytalanságok megszüntetéséről a biztosítónak októberig kell beszámolnia.

A jegybank rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott az Union Biztosító Zrt.-nél, a vizsgálat 2013 októberétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Megállapították, hogy a biztosító egyebek közt a szavatolótőke-számítása során nem vett figyelembe minden számszerűsíthető kockázatot, kockázatkezelési rendszere nem volt alkalmas az egyedi és összesített kockázatok folyamatos mérésére.

Az informatikai rendszerelemek nem mindegyike volt megfelelően zárt, a számviteli kimutatásokban, egyes adatszolgáltatásoknál pedig nem a valós értékek szerepeltek. Hiányosságokat tárt fel az MNB a biztosító panaszkezelési tevékenysége, illetve élet- és nem-életbiztosítási szerződéseinek kötelező, illetve lehetséges tartalmi elemei kapcsán is.

A feltárt jogsértések miatt a jegybank 40 millió forint felügyeleti és 18 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a biztosítóra.