Százmilliós állami támogatást kap a Csányi-birodalomhoz tartozó golfklub

2017.05.26. 09:55 Módosítva: 2017.05.26. 10:12

Százmillió forint közpénzt kap az alcsútdobozi Pannónia Golf & Country Club a Magyar Golf Szövetségtől, hogy abból szálláshelyeket létesítsen a Junior Golf Akadémia növendékei számára – írja a 24.hu. A klubot tulajdonló Máriavölgy Zrt. Csányi Attilának, az OTP-vezér Csányi Sándor fiának az érdekeltségébe tartozik, a vissza nem térítendő támogatás pedig annak a három és fél milliárd forintnak a része, amelyet a kormány a nem kiemelt sportágaknak különített el a Budapest 2024-es olimpiai pályázat finanszírozásaként. Noha a projekt leállt, a pénzt nem kell visszafizetni.

A lap megpróbálta kideríteni, milyen feltételekkel jött létre a megállapodás, de az illetékesek vonakodtak tájékoztatást adni. A golfklub és a Magyar Golf Szövetség sem árulta el, a fejlesztésnek van-e önrésze, az összköltségnek mekkora részét teszi ki a százmilliós szövetségi támogatás, illetve hogy a szerződésnek van-e olyan pontja, amely szerint az állami támogatásból megvalósuló beruházást csak a golfakadémia növendékei használhatják.

Az új ClubCar flotta 5 tagja

A post shared by Pannonia Golf & Country Club (@pannoniagcchungary) on

Az kiderült, hogy a válogatott játékosok térítésmentesen használhatják a létesítményt, ám az nem, hogy az üzemeltető szabadon gazdálkodhat-e az üres helyekkel, illetve milyen egyéb feltételeket támasztott a szövetség a 100 millióért cserébe. Arról sem tájékoztatták a lapot, hogyan választották ki az alcsútdobozi, Csányi-birodalomhoz tartozó Pannónia golfklubot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tájékoztatása szerint a célok egyike az akadémiai infrastruktúra fejlesztése, ennek elérése érdekében alakítják ki a szálláshelyeket a junior golfakadémiának. A minisztérium kissé túlságosan is optimistának tűnő reményei szerint a feltételek javítása már rövid távon „olyan ugrásszerű fejlődést hozhat, amellyel a sportág a következő olimpiai játékokon nagyobb eséllyel indulhat az éremszerzésért”.

Az Emmi közöle, a Magyar Golf Szövetség a támogatást csak a minisztériummal kötött támogatói okiratban megegyező feltételekkel adhatja tovább. Eszerint a beszerzett vagyont – amennyiben az a kedvezményezett tulajdonába, illetve vagyonkezelésébe kerül – a beszámoló benyújtására rögzített határidőtől számított 15 évig a támogatás céljának megfelelően köteles használni, és azt a rögzített határidőtől számított 15 éven belül csak a támogató előzetes írásbeli jóváhagyásával, valamint a foglalkoztatási, illetve a szolgáltatási és az egyéb kötelezettségek átvállalásával, átruházásával idegenítheti el, adhatja bérbe vagy más használatába, illetve terhelheti meg. Ez ugyanakkor csupán annyit jelent, hogy tizenöt évig a támogatási szerződésben meghatározottak szerint ad helyet a golfozóknak a Pannónia klub, ám a megállapodás részleteiről semmit nem mond el.