Félmilliárdot kaszált Orbán barátja az online pénztárgépekkel

2017.05.29. 21:02
Garancsi István cégének több mint kétmilliárdos forgalma volt, társasági adót alig fizettek, a cégvezető az 533 milliós profitból 477 milliónyi osztalékot szavazott meg magának.

Orbán Viktor barátjának, Garancsi Istvánnak eddig sem ment igazán rosszul a sora, bár egy évvel ezelőtti cikkünkben még azt írtuk, a miniszterelnök kedvenc üzletemberei közül azért nem neki fúj a legvidámabban a szél. Mindenesetre azzal azért elég jól járt azzal, hogy a Mobil Adat Kft. nevű cégén keresztül – amelynek ő a 90 százalékos tulajdonosa – ő árulja az államilag előírt online pénztárgép-rendszer nélkülözhetetlen tartozékait.

A 24.hu írta meg a cég 2016-os beszámolója alapján, hogy a Mobil Adat Kft. 2016-ból 2 milliárd 120 millió forint forgalmat tud felmutatni, ami elég szép szám még a tavalyelőtti másfél és a tavalyi kétmilliárdos forgalomhoz képest is. Ezen belül 553 millió forint profitot mutatott ki a cég, miközben összesen csak 76 millió forint társasági adót fizetett.

Garancsi és két másik tulajdonostársa szinte a teljes hasznot kivették a cégből: 530 millió forintnyi osztalékot szavaztak meg maguknak, amiből a tulajdonrészeknek megfelelően osztoztak, Garancsira így 477 millió forint jutott a tavalyi 377 millió után – írta meg a portál. Garancsin kívül 5-5 százalékos tulajdonos Brasnyó Péter és Hauser Gábor.

Garancsi cége biztosítja a kasszák mobil adatvételét, az adatkapcsolat pedig hatósági áras, azaz az állam képes befolyásolni, hogy a szolgáltatást nyújtó cégek mekkora profithoz jutnak. A Népszabadság írta meg tavaly, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium semmiképpen nem akarta, hogy kiderüljön, milyen szakvélemények alapján állapították meg az online pénztárgépek adatkommunikációjának hatósági árát, és hogy egyáltalán megtörtént-e a hatósági ár előírt felülvizsgálata.

Garancsiról tavaly azt írta a Forbes: 48,5 milliárdos vagyonával ő az ország huszadik leggazdagabb embere.