Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Döglött egér volt a pesti étteremben, amit a Nébih bezáratott

2017.05.30. 08:41

Döglött egeret, egér rágta és több éve lejárt élelmiszert is talált a Nébih egy budapesti étteremben, aminek az ellenőrzés után felfüggesztették a működését – derül ki a hivatal közleményéből. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csaknem 90 kg alapanyag, félkész és késztermék forgalomból történő kivonását is elrendelte. A Kormány.hu-ra feltöltött bírságlista alapján minden bizonnyal a budafoki Két Diófa vendéglőről van szó.

A budapesti étterem jó néhány ponton megsértette az előírásokat:

  • Az egyik hűtőben például együtt tárolták a nyers húst és a fedetlen készételeket, míg a főzőtér hűtőiben vegyesen tartottak alapanyagokat, félkész és késztermékeket. Utóbbiak nagy része ráadásul jelöletlen volt.
  • Egyes alapanyagok 2015-ben, illetve 2016-ban lejártak, de az ellenőrzés során találtak 2012-ben lejárt fagyasztott garnélarákot is.
  • A konyha minden helyisége mocskos volt. A mosogatómedencéket nem lehetett használni. Az üzemi és a vendégeknek szánt edényeket, valamint az előkészítőkben használt eszközöket egy helyen, fertőtlenítő hatású mosogatószer nélkül mosták el.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható. Az étterem csak az ismételt helyszíni ellenőrzést után üzemelhet újra. Korábban már összeszedtük az élelmiszer-biztonságot érintő bírságokat egy térképre. Ezen a 2017-es adatok még nincsenek rajta.