2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00 ÉLŐ
Olaszország 2
Albánia 1

Szétlopott budai Vár, szétlopott Várkert Bazár

067 14 08 27 varkert bazar
2017.05.30. 11:25 Módosítva: 2017.05.30. 14:22
Teljes káosz uralkodott az I. kerület fontos műemlékei, így a budai Vár és a Várkert Bazár pénzügyei körül az elmúlt években. A Miniszterelnökség által felkért vezetők, így elsősorban a korábbi zalaegerszegi polgármester, Gyutai Csaba a sajátjaként kezelte az ingatlanvagyont. Ez akár jót is jelenthetne, például óvó gondosságot. De sajnos Gyutai és családtagjai tényleg beköltöztek.

Döbbenetes szabálytalanságok, sorozatos gondatlanság és pénzügyi visszaélések jellemezték az elmúlt években a budai Vár és a Várkert Bazár üzemeltetését. A Lázár János vezette Miniszterelnökség volt a gazdája két olyan nonprofit kft.-nek, amelyik a budai Vár és a Várkert Bazár fejlesztéséért is felelt.

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. egyaránt az Ybl Miklós tér 6. alatt üzemel, mindkettőt Gyutai Csaba fideszes politikus, volt zalaegerszegi polgármester vezeti. Gyutait korábban L. Simon László fideszes képviselő emberének tartották, de akkor is meg tudta tartani fontos posztjait, amikor L. Simont már eltanácsolták örökségvédelmi államtitkári posztjáról.

A titkos átvilágítás

Most azonban alighanem nagyon rezeg a léc. Az Index tudomása szerint ugyanis létezik vagy legalábbis készül egy, a Fidesz vezetése és a Miniszterelnökség által érthetően nem reklámozott átvilágítási anyag, amely szerint a budai Vár és a Várkert Bazár környékén az elmúlt években szinte semmi nem működött szabályosan. Rendetlenek voltak a közbeszerzések, hibádzott az uniós támogatások lehívása, gyatra maradt az informatika, törvénytelen volt a HR.

Rengeteg volt a pénzügyi szabálytalanság, és valamiért a nevezett közhasznú társaságok előszeretettel kötöttek számukra előnytelen üzleteket, amelyekkel sokszor éppen a saját vezetőik jártak jól.

Ingatlan saját és családi használatra

Szokatlan? Dehogyis, egyáltalán nem szokatlan, de úgy tudjuk, hogy a „titkos” átvilágítás még a közjót homárral, helikopterrel szolgáló közszolgák magamutogató és pazarló világában is egészen extrém és gátlástalan példákat hozott felszínre.

Az I. kerület Logodi utca 18.-ban Gyutai Csaba például úgy költözött be a Várgondnokság Kft. lakásába, hogy az elmúlt két és fél évben bérleti díjat vagy rezsit nem fizetett, de azért a beköltözés előtt a céggel 5 millió forint értékű felújítást végeztetett el.

A Ráth György utcában pedig Gyutai Csaba lánya és barátja bérelhetett lakást. Úgy tudjuk, itt volt bérleti szerződés, sőt még bérleti díj is, de a könyvvizsgáló szerint a pályáztatás nélküli bérbeadással súlyos anyagi kár érte a közt, mert a bérleti díj kirívóan alacsony volt.

A feltárt szabálytalanságok egy másik példája szerint a Várgondnokság a Krisztina körúton jóval a piaci ár alatt adott bérbe egy ingatlant. A szakértői becslés alapján a 82 négyzetméteres lakás piaci bérleti díja 240 ezer forint lett volna. Hogy ez mennyire reális, azt pontosan nem tudhatjuk. Az azonban egészen biztos, hogy a megfizetett bérleti díj nem volt az. A Várgondnokság ugyanis beérte 5478 forintos havi bérleti díjjal. Nem tévedés, 5478 forinttal.

Minden egyéb nyalánkság

A további megállapítások is egészen döbbenetesek. És valamiért a nonprofit cégeknél dolgozók soha nem jártak rosszul, jellemző volt például a két cég összefonódása mellett a dupla foglalkoztatás. Az iratkezelési, szabályozói szabálytalanságok egész sora jellemezte a társaságok működését, olyan nem jelentéktelen elemekkel fűszerezve, mint a szóbeli szerződések alapján történő több százmilliós tételek vagy a tényleges teljesítések nélküli kifizetések.

És mindehhez a politikai felelősséget viselő Miniszterelnökség éveken át asszisztált. Ha tudott róla, az a baj, ha nem tudott róla, az a baj.

Elmaradt bevételek

A felkért könyvvizsgáló, akinek a munkáját tudomásunk szerint jogászok is segítették, nagyon komoly aggályokat jelzett a bevételi források ki nem aknázása miatt is. A vizsgált elegáns bel-budai régióban a szakértők szerint 4262 forint lehet az átlagos bruttó havi bérbeadási bevétel négyzetméterenként. Tehát, ha valakinek van egy száz négyzetméteres étteremként használt bérleménye, akkor a piaci ár szerint 426 200 forintot kellene fizetnie a nonprofit kft.-nek. Több I. kerületi üzlethelyiséggel kapcsolatban azonban a szakértők azt jelezték, hogy a Várgondnokság mindig áron alul adta bérbe az ingatlanjait.

CBA a Várkert Bazárban
CBA a Várkert Bazárban
Fotó: Olvasónk, Gábor / Index

A Gianni Bistro ötödáron, a Bazaar Étterem harmadáron, de a CBA Gourmet is piaci ár alatt bérelhetett. Kérdés, mit gondolhat most a „lúzerségről” a másik véglet, mert a Bomo Art Budapest üzlethelyiségéről a könyvvizsgálók azt találták, hogy itt kivételesen jól sáfárkodott a nonprofit cég a köz vagyonával, ezt ugyanis a piaci ár másfélszereséért tudta kiadni.

L. Simon árnyéka

Végül a tanulmány jelzi, hogy a két vizsgált nonprofit cég szándékosan visszatartotta az átvilágítók előtt az adatszolgáltatást. Azt, hogy ezt az egész mutyit a Miniszterelnökség miért hagyta, hogy a feltárt döbbenetes szabálytalanságoknak volt-e közük L. Simon László korábbi, Várkert Bazárért is felelős államtitkár bukásához, nem tudjuk, de természetesen a vonatkozó kérdéseinkre igyekszünk választ találni.

L. Simon László
L. Simon László
Fotó: Kálmándy Ferenc / Poszt

Hogy a titkos átvilágítás eredménye nyilvános lesz-e valaha, illetve hogy lesznek-e következményei, jelenleg nem tudhatjuk. Éppen az I. kerületben már többször láthattuk, hogy a politikusi vastagbőr nem nagyon ismer szélességi korlátokat. Ugyanakkor valami célja csak volt ennek az átvilágításnak. Valaki valamiért csak megrendelte azt az államigazgatáson belül.

L. Simon László reagált

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk L.Simon Lászlótól, levelét - kérésének megfelelően - teljes terjedelmében közöljük.

Tisztelt Brückner Gergely!

Érdeklődéssel olvastam a mai cikkét az Index.hu-n a "szétlopott budai várról". Megdöbbentő volt Gyutai Csaba lakásügye, amiről én sem tudtam.

Tájékoztatom, hogy közel egy éve nem vagyok államtitkár, azóta semmilyen ráhatásom és rálátásom nincs a Várbazár működtetésére, vagy a budavári fejlesztésekre. Gyutai Csabával azóta egyszer sem beszéltem, sem telefonon, sem személyesen. Ugyanígy nem beszéltem az ő közvetlen felettesével, korábbi beosztottammal, Puskás Imre helyettes államtitkárral.

A cikkben hivatkozott vizsgálat tényéről is csak annyit tudok, hogy az olyan dolgokra szorítkozott, amely az én állami vezetői időszakomhoz, vagy a korábbi közvetlen döntéseimhez nem kapcsolódott.

Amikor államtitkár voltam, egy belső vizsgálatunk feltárta, hogy Gyutai Csaba szabálytalan közbeszerzéseket is lebonyolított a Várbazárban. Akkor emiatt hivatalos írásbeli figyelmeztetést kapott, aminek a másolati példánya most is rendelkezésemre áll. A figyelmeztetés tényéről szóban Lázár miniszter urat is tájékoztattam, aki nem tartotta szükségesnek Gyutai Csaba leváltását, sőt az én menesztésem után még egy gazdasági társaság, a vári beruházásokért felelős, sok milliárddal gazdálkodó Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. élére is kinevezték.

Ön ezt írja a cikkében: "Azt, hogy ezt az egész mutyit a Miniszterelnökség miért hagyta, hogy a feltárt döbbenetes szabálytalanságoknak volt-e közük L. Simon László korábbi, Várkert Bazárért is felelős államtitkár bukásához, nem tudjuk, de természetesen a vonatkozó kérdéseinkre igyekszünk választ találni." Ha ezt a mondatot komolyan gondolja, akkor a cikk megjelentetése előtt nyugodtan megkereshetett volna a kérdéseivel.

Amennyiben a levelemet teljes terjedelemben közlik, hozzájárulok a megjelenéséhez.

Tisztelettel,

L. Simon László