Beadták a vádiratot a Bemutatoterem.hu-nál

2017.05.31. 11:30

Bejelentette a Csongrád megyei főügyészség, hogy legalább kétmilliárdos adócsalás gyanújával lekapcsoltak egy országos áruházláncot, és 29 vezetőjét, és most beadták a vádiratot is.

A vád szerint létrehoztak külön egy szoftvert is elkülöníteni a legális és az illegális vásárlásokat. Papíron pedig a jól ismert módon Szlovákiába utaztatták elvileg az árukat, de a valóságban nem utaztak az áruk, és áfát sem fizettek, csak számlázgatott nekik többek közt például egy hódmezővásárhelyi és egy debreceni cég. De mindent Budapestről irányítottak.

Votl a fiktív cégeket kezelő ügyvédjük, informatikusaik, strómanjaik, beszervezőik, kamuszámlagyárosaik, a legális és az illegális tényleges kereskedelmet intéző alkalmazottaik, szóval nagy hálózatuk lehetett. A vádirat több mint 1700 oldalas lett végül.

A rendőrségi adatokhoz igen gyakran hozzájutó Pestisrácok.hu ismét ismeretlen informátorára hivatkozva azt állította, hogy Miss János vállalkozásaival, többek közt a Bemutatóterem.hu-val és az Ematrix.hu-val volt a gond. És

a NAV egyik vezetője is aktívan segítette

 a céghálózatot a csalásban. Erről a navos felső vezetőről azonban nem írtak sokkal többet, csak annyit, hogy amikor a NAV küldött nekik adóvizsgálat kapcsán 16 kérdést, akkor ezt továbbküldték valakinek mailben, aki "profin kitöltve" visszaküldte. De azt nem írják, hogy mit jelent a "profi kitöltés", vagy hogy mit lehet még tudni az ügy legérdekesebb szereplőjéről.  

Miss János korábban arról adott ki közleményt, hogy ő is beperelt egyes gyártókat és szállítóikat, illetve  rajtuk kívül egy bizonyos háttérből irányító vezető, valamint volt pénzügyi munkatársak is alperesei a keresetnek. "Amellett hogy tisztázódik, hogyan és miért került ki több százmillió forint a cégtől, az is elérhető cél, hogy a büntetőeljárásban figyelmen kívül hagyott események napvilágra kerüljenek" - állította még a közleményben. Illetve újabb pert is indít majd magánszemélyek ellen, amelyben "a NAV nevében" a háborítatlan működésért elkért pénzeket kérné vissza.